مولکول منشاء حیات در فضا پیدا شد
دانشمندان موفق شدند یک مولکول متداول روی زمین را که معمولا با حیات مرتبط دانسته میشود، در فضای بینستارهای در اعماق فضا شناسایی و ردیابی کنند.
به گزارش زنهار، بر اساس مطالعه منتشر شده در نشریه اخترفیزیک، اسید کربنیک (با فرمول H۲CO۳) که معمولا با گازدار کردن نوشابه شناخته میشود، در نزدیکی مرکز کهکشان راه شیری در ابرهای مولکولی کهکشانی با نام G+۰.۶۹۳-۰.۰۲۷ کشف شده است.
این اولین باری است که یک مولکول بین ستارهای با سه اتم اکسیژن کشف شده و البته همچنین سومین باری است که اسیدهای کربوکسیلیک (carboxylic) که به عنوان اجزای سازنده حیات شناخته میشوند، در فضا ردیابی شده است. پیش از این نیز اسید استیک و اسید فرمیک در فضا ردیابی شده بود.
«ویکتور ام. ریویا» پژوهشگر مرکز اختربیولوژی اسپانیا و از مولفان این گزارش تحقیقی میگوید: مشاهدات ما این شناخت را امکان پذیر کرده است که اسید کربنیک که تا الان از چشمان ما دور مانده بود، به طور نسبی در فضا فراوان است و این برای شناخت شیمی کربن و اکسیژن بینستارهای که دو عنصر شیمیایی بنیادی در هرگونه فرایند پریبیوتیک هستند، ضروری به شمار میرود. وی خاطرنشان کرد: این نتیجه تایید میکند مسیری که انتخاب کردهایم مسیر درستی برای جستجو به منظور یافتن مولکول هایی است که به ظنّ ما برای پیدایش حیات روی سیاره زمین نقش کلیدی داشته اند.
اسیدهای کربوکسیلیک نوعی از ترکیب ارگانیک هستند که ویژگی آنها پیوند دوگانه اتم کربن با اتم اکسیژن و پیوند منفرد آن با گروه هیدروکسیل ( -OH) است. اسیدکربنیک به طور خاص زمانی تشکیل می شود که دیاکسیدکربن در آب حل شود.
بسیاری از نظریهها درباره چگونگی تحول حیات روی زمین حاکی از این است که حیات اولیه ممکن است از یک مایع شیمیایی ازلی ظاهر شده باشد. برخی می گویند که این مواد شیمیایی ممکن است از فضا وارد زمین شده باشند.
اسید کربنیک در گذشته همچنین روی سایر اجرام فضایی از جمله قمرهای یخی «مشتری» و همچنین روی برخی سیارکها و شهابسنگها و حتی روی مریخ و عطارد ردیابی شده بود اما تاکنون در فضای بین ستارهای مشاهده نشده بودند. محققان می گویند که کشف این مولکول های پیچیدهتر در فضای بین ستارهای ممکن است سرنخهایی را درباره منشاء سیاره زمین و حیات روی آن افشا کند.