پشت پرده فراگیرشدن تبلیغات طب سنتی در اینستاگرام
محمد میرخانی، پزشک و منتقد طب سنتی، میگوید: «یک نوع سلفیگری اسلامی در طرفداران طب اسلامی وجود دارد؛ آنها در توهم به سر میبرند»
به گزارش زنهار، طب سنتی این روزها صفحات بسیاری در اینستاگرام دارد و مخاطبین بسیار هر روز با نسخههای این افراد درگیر میشوند. نسخههایی که مشخص نیست به واقع مشکل را کنند یا خیر؛ به علت برخی زاویههای جامعه با پزشکان در سالهای اخیر نیز این طیف توانستهاند جایگاهی غیرمشروع در جهان پزشکی برای خود پیدا کنند که باعث خطر برای سلامتی مردم شده است.
محمد میرخانی، پزشک و منتقد طب سنتی، معتقد است که آنچه در اینستاگرام به عنوان طب سنتی جریان دارد، تماماً رفتارهای شیادگونه است؛ او در اینباره میگوید: «آنچه به عنوان طب سنتی در اینستاگرام رواج پیدا کرده، قبل از بررسی مدرن یا کلاسیک بودن آن باید بگوییم چنین چیزی طب نیست. این رفتارها تعریفی خودانگارانه به نام طب سنتی است. ما به این پدیده نمیتوانیم طب بگوییم، چون اصولی طبی ثابت هستند. این کارها باید در مراکز علمی صورت بپذیرد. در نتیجه این رفتارها در اینستاگرام نوعی شیادی سازمان یافته و ادعاهای غیرعلمی و فریبکاری است. آنها میگویند در گذشته همه چیز ساده بوده و بدن انسان ثابت است و امروز با علم غربی در حال سر و صدا کردن هستیم.»
یک فرد سرطانی اینقدر امیدوار به طب سنتی شده که درمان خود را ۶ ماه عقب انداخته و مرده
او معتقد است که طب سنتی باعث زیان مردم شده در مواردی امید به طب سنتی و پرهیز از طب علمی، بیمار را از بین برده است؛ او میگوید: «قطعاً طب سنتی باعث زیان مردم شده است. در دوران کرونا بیشتر شاهد این بحران بودیم، چون هر دردی را ساده نشان میدهند و این باعث میشود بیماران از حضور به موقع در بیمارستان پرهیز کنند. با این کار زمان طلایی حضور نزد پزشک از بین میرود و شاید فرد از بین برود. مثلاً فرد سرطانی اینقدر امیدوار به طب سنتی شده که درمان خود را ۶ ماه عقب انداخته و کلاً از بین میرود. طب سنتی در اینستاگرام یک جنایت سازمان یافته است. کهنه گرایی در دنیا دوباره به روی صحنه آمده است. یک تفکر توطئه محور هم به وجود آمده که بیمارزایی تفکر نظامهای غربی است. از طرفی یک دو قطبی به وجود آمده که اینطور تصویر میکند که نظام پزشکی زورگو و ثروتمند است و مردم باید از حضور پیش پزشک پرهیز کنند. اگرچه جامعه پزشکی به خاطر برخی معرفی شدنهای نادرست در رسانهها و عملکرد نادرست مالی، در بیمار این تصور را جا انداخته است. اگر نظام سلامت سامان دهی شود، این مشکلات حل میشود.»
باید با طرفداران طب سنتی برخورد قانونی کرد
میرخانی معتقد است که قوانینی برای برخورد با طب سنتی وجود دارد، اما نیاز به اصلاح در مجلس دارد؛ او میگوید: «از سال ۱۳۳۴ قوانینی که به مداخلات طبی پرداخته را داریم و مجازات هم برای آن تعیین شده و جریمه مالی و زندان را پیشبینی کرده است. با اصلاحاتی که در دهه هفتاد در این قانون انجام شد، حبس این کار کم میشود و از آن جایی که از سال ۷۹ تاکنون جریمههای نقدی تفاوت نکردند، سقف مداخله طبی ۵ میلیون تومان است. اگر هم زندان در نظر بگیرند قابل خرید است. آنچه اخیراً اتفاق افتاده این است که هیئت دولت میخواست جریمه مداخلات طبی را زیاد کند، اما قانونی در مجلس برای اصلاح چنین رویهای نداریم. با توجه به رشد بسیار زیاد این مشکل و خطری که برای سلامت مردم ایجاد میکنند، قانونگذار میتواند از جانب سیستم قضایی ورود کند و جلو آنها را بگیرد. این افراد عمدتاً سعی میکنند با نزدیک شدن به افراد سیاسی برای خود چتر حمایتی درست کنند و اراده برخورد با آنها هنوز به وجود نیامده است. خیلی از افراد فکر میکنند اینها افراد نجیبی هستند، اما تفکری هم وجود دارد که درمان در دست پزشکان بوده و آنها دچار نگاه از بالا شدهاند.»
این پزشک معتقد است از حضور چهرههای اصلی این جریان در رادیو تلویزیون جلوگیری شود. او میگوید: «در ابتدا باید فرهنگسازی شود و برای مردم جا بیفتد که برای هر مشکلی یک نسخه طبی نداریم. چتر حمایتی سیاسی از برخی افراد شیاد که با ظاهر اسلامی یا تظاهر به ایمان و انقلابی بودن به سراغ فریب مردم میآیند برداشته شود. در صدا و سیما هم، کسانی که قانوناً اجازه نسخهپیچی ندارد حاضر نشوند. نسخهپیچی تلویزیونی، اینستاگرامی زیاد شده و برای تمام دردها یک نسخه میپیچند. ما باید اجازه داشته باشیم چهره زشت اینها را به مردم نشان دهیم.»
طب سنتی از طب معمول گرانتر است
میرخانی معتقد است که خطر استفاده از نسخههای طب سنتی میگوید: «بسیار بسیار مواردی داریم که فرد فکر میکرد با چند ده هزار تومان از رفتن به پزشک بینیاز میشود، اما چند ده میلیون تومان هزینه درمان داده است. طب سنتی الان خیلی گران است و ارزانترین نوع درمان رفتن به نزد پزشک است. آنچه طب سنتی گفته میشود بیشتر یک نوع شیادی برای کسب درآمد است. شرکتهای هرمی بزرگی پشت سر فروختن داروهای گیاهی هستند. با توجه به اینکه یک گیاه بدون تأییدیه بهداشتی جمعآوری میشود، سلامت محصولاتشان هم زیرسؤال است. این گیاهان گاهی به سموم آغشته هستند و خیلی از اینها میتوانند کشنده باشند. اگر فرهنگ نادرست تبلیغاتی بیشتر از این باب شود، آنگاه نمیتوان جلو آن را گرفت. شما از کجا میدانید که مواد مخدر در میان داروهای گیاهی به مردم فروخته نشده باشد؟ ما باید به صورت جدی جلو آنها ایستادگی کنیم. با نزدیک شدن اینها به نمایندگان مجلس و جریانات سیاسی، حمله به آنها سختتر هم شده است.»
جلوی طرفداران طب اسلامی به دنبال فرقهسازی هستند
میرخانی معتقد است که رواج طب اسلامی از طب سنتی بسیار خطرناکتر است. او در اینباره میگوید: «کثیفتر از طب سنتی در ایران طب اسلامی است که به طور کلی کلاهبرداری است. آنها با تظاهر به اسلامی بودن در حال ترویج این طب هستند. این طب از نظر اخلاقی و قانونی مشکل دارد. آقای جوادی آملی و مکارم شیرازی و محقق داماد با این جریان مخالفت دارند. یک نوع سلفیگری اسلامی در اینها وجود دارد و در توهم به سر میبرند. اینها به دنبال فرقهسازی و جریانسازی هم هستند و دنبال ورود به حاکمیت هستند. نمونه واضح آن عباس تبریزیان است که با وجود اینکه حکم محکومیت از دادگاه ویژه روحانیت دارد، سعی به جریانسازی بیشتر دارد. آنها رئیس سازمان نظام پزشکی را نجس خواندهاند. اگر جلو این جریان کثیف و دروغگو و منحرف گرفته نشود، اینها به سایر مباحث اجتماعی هم ورود میکنند و تبدیل به گروهکهای رادیکال میشوند.»
طب سنتی و طب اسلامی در حال تبدیل شدن به یک خطر جدی برای سلامت مردماند. خطری که تنها نهاد قانون میتواند جلو آن ایستادگی کند و جامعه را با فرهنگسازی از این خطر بزرگ دور کنند. طب سنتی و اسلامی در اینترنت نیز بروز و ظهور جدی داشته و باید به ادعاهای خطرناک آنها به صورت علمی پاسخ داد.
منبع: رویداد24