چرا بانک‌ها پول نقد ندارند؟/ بی‌تدبیری ها به بانک مرکزی کشیده شد!

با توجه به اینکه این روزها نیاز مردم به پول نقد بیشتر شده است، بانک‌ها در تجهیز عابربانک‌ها به پول نقد و افزایش میزان برداشت‌ها در این ایام بی تدبیری کردند تا مردم برای تهیه پول نقد سرگردان شوند.

چرا بانک‌ها پول نقد ندارند؟/ بی‌تدبیری ها به بانک مرکزی کشیده شد!

به گزارش زنهار از بازار، خالی شدن عابربانک ها در ایام نوروز و بی توجهی سیستم بانکی در تامین و تجهیز دستگاه‌های ای تی ام به پول نقد هر چند بیانگر ناکارآمدی و سهل‌انگاری بانک‌ها در ارائه خدمات مناسب و رضایت بخش به مردم است اما علل بروز چنین اتفاقی ریشه در اجرای سیاست گذاری‌های کلان چون اخذ مالیات از کارتخوان‌ها دارد و این موضوع باعث شده تا فروشندگان خیلی راغب به دریافت پول از خریداران از طریق کارتخوان‌ها نباشند، چرا که انجام هر تراکنش بانکی به دلیل پرداخت مالیات به زیان آنها تمام می‌شود.

 

فروشندگان و یا دارندگان دستگاه‌های کارتخوان دیگر چون گذشته نه حاضراند در قبال کشیدن کارت به مردم پولی رد و بدل کنند و نه اینکه در فروش کالا یا انجام خدمات راضی به استفاده از کارتخوان‌ها در حساب کتاب‌ها هستند چرا که در قبال آن باید به دولت مالیات بپردازند.

 

کشیدن کارت برای فروشندگان به دلیل پرداخت مالیات خوش آیند نیست!

 

در چنین شرایطی است که فروشندگان و یا دارندگان دستگاههای کارتخوان دیگر چون گذشته نه حاضراند در قبال کشیدن کارت به مردم پولی رد و بدل کنند و نه اینکه در فروش کالا یا انجام خدمات راضی به استفاده از کارتخوان ها در حساب کتاب‌ها هستند.

 

سیاست اخذ مالیات ازدستگاههای پز یا همان کارتخوانهای بانکی هر چند با هدف ساماندهی وضعیت داد و ستدها در بازار، جلوگیری از پدیده پولشویی همچنین شفافیت امور و ممانعت از فرار مالیاتی اقدامی لازم و ضروری است اما به گفته کارشناسان هر اقدام یا اجرای هر سیاستی باید ابتدا زیر ساخت های آن مهیا و عواقب آن در نظر گرفته شود؛ بعد شکل اجرایی به خود گیرد.

 

به طور مثال از آنجایی که انجام تراکنش های بانکی از طریق دستگاه‌های کارتخوان، صاحبان کارتخوان‌ها مشمول مالیات می شوند بنابراین خیلی از آنها به بهانه های مختلف چون خراب بودن دستگاها کارتخوان؛ قطع سیستم و یا ترافیک انجام امور بانکی و معطلی و … مشتریان خود را وادار به پرداخت پول نقد می‌کنند که این موضوع زحمات و دردسرهای فراوانی را به مردم تحمیل می‌کند.

 

زمانی که اغلب فروشندگان، خریداران را مجبور به پرداخت پول نقد می کنند انجام تراکنش برای دریافت پول نقد از طریق عابر بانک‌ها به دلیل کارمزدی که بانک از مشتری دریافت می‌کند باز هم به نفع بانک‌ها تمام می‌شود.

 

انجام تراکنش در عابر بانک‌ها به نفع سیستم بانکی است

 

البته اخذ مالیات از طریق انجام تراکنش‌های بانکی هم به سود دولت و هم به سود سیستم بانکی است چرا که اگر تراکنشی از طریق دستگاه‌های کارتخوانی که بنام افراد است انجام شود، دولت از آنها مالیات می‌گیرد. از طرفی نیز زمانی که اغلب فروشندگان خریداران را مجبور به پرداخت پول نقد می‌کنند، انجام تراکنش برای دریافت پول نقد از طریق عابر بانک‌ها به دلیل کارمزدی که بانک از مشتری دریافت می کند باز هم به نفع بانک‌ها تمام می‌شود.

 

فرار فروشندگان در پرداخت مالیات ازطریق انجام تراکنش‌های بانکی تا جایی است که حتی دست فروشان نیز بساط خود را نزدیک عابربانک‌ها پهن می کنند تا در صورت فروش کالا یا لباس و … خریداران را مجبور به دریافت پول نقد از عابر بانک های کنار خود کنند. این قضیه حتی در مغازه‌ها کنار عابر بانک‌ها و حتی مطب های پزشکی و… نیز دیده می‌شود.

 

اینکه چرا اکنون عابربانک‌ها پول نقد ندارند جای سوال است، سوال اینکه چرا سالهای گذشته میزان برداشت از دستگاه‌های خودپردار تا سقف ۵۰۰ هزار تومان در روز انجام می‌شد اما امسال برخلاف سالهای گذشته این رقم همان ۲۰۰ هزار تومان عادی روزمره است.

 

به نظر می‌رسد بانک مرکزی با توجه به رشد بالای تورم و کم ارزش شدن پول سقف میزان برداشت در ایام نوروز از عابر بانک ها را ۵۰۰ هزار تومان در نظر می‌گرفت، چرا که هیچ کسی حاضر نیست در قبال کشیدن کارت از دستگاههای پز متقاضیان پول نقد را همراهی نماید.

 

وقتی عابر‌بانک ها پول ندارند

 

محسن صادقی، کارشناس بانکی در این باره طی گفتگویی با خبرگزاری «بازار» گفت:‌ جای بس تعجب است در تعطیلات نوروز که پول نقد کاربرد زیادی دارد و خرید و فروش‌ها به نسبت روزها و ماه‌های گذشته بیشتر است، عابربانک ها تهی از اسکناس بوده و سقف برداشته نیز تغییری نکرده و همان ۲۰۰ هزار تومان در یک شبانه روز می باشد.

 

وی با بیان اینکه به نظر می رسد بانک مرکزی با توجه به رشد بالای نرخ تورم و کم ارزش شدن پول سقف میزان برداشت در ایام نوروز از دستگاه‌های خودپرداز را ۵۰۰ هزار تومان و حتی بیشتر در نظر می‌گرفت، گفت:‌ این روزها که خیلی ازفروشندگان به دلیل عدم پرداخت مالیات مشتریان خود را ترغیب به پرداخت پول نقد می‌کنند، با این وجود بانک‌ها باید تمهیدات لازم را می‌اندیشیدند تا مردم در ایام نوروز برای تهیه اسکناس سرگردانی نشوند چرا که هیچ کسی حاضر نیست در قبال کشیدن کارت از دستگاههای پز متقاضیان پول نقد را همراهی نماید، زیرا باید بابت تراکنشی که انجام می‌شود به دولت مالیات بپردازند.

 

این کارشناس بانکی خاطر نشان کرد: هرچند نگه داشتن پول نقد با توجه به توسعه بانکداری الکترونیکی اشتباه است اما در برخی روزها و ماه‌های سال نیاز به پول نقد افزایش و ضروری می‌شود با این وجود بانک ها باید از قبل به فکر این موضوع می‌بودند.

 

به طور مثال مطابق رسوم حسنه پرداخت عیدی به اقوام و نزدیکان و … بانک‌ها یا باید کارتهای هدیه را در به شکلی گسترده و با ارقام پایین برای متقاضیان آماده می کردند و یا اینکه با اقدامات لازم در شرایط اضطرار نمی گذاشتند دست مردم برای دریافت پول نقد از عابر بانک‌ها در ایام تعطیل نوروز خالی می ماند.

 

علاوه بر اغلب مغازه‌ها و یا مراکز خدماتی در عدم استفاده از کاتخوان‌ها خیلی از مشاغل پردرآمد نیز چون دندانپزشیکی ها و مطلب‌ها از قانون پرداخت مالیات تخطی کرده و سعی برآن دارند که به جای استفاده از کارتخوان‌ها پول نقد را از مشتران دریافت کنند

 

پول کهنه و ایران چک در عابر بانک‌ها در روز اول سال نو

 

صادقی در ادامه اظهارداشت:‌ از آنجایی که هزینه بانک‌ها زیاد شده است و بانک ها نیز به دنبال کسب سود از طریق خدماتی که ارائه می‌دهند هستند، بنابراین توجه آنچنانی به ارایه پول نقد نو در ایام نوروز نکرده‌اند چرا که چنین اقدامی کارمزد آنچنانی ندارد. از طرفی بانک‌ها به جای اینکه پول نو را در عابر بانک می‌گذاشتند، همچنان پول کهنه و اغلب تراور را در دستگاههای خودپرداز تعبیه کرده بودند.

 

وی افزود: بانک ها در اواخر اسفدماه بایستی تمهیدات لازم را برای تامین نیازهای مردم به پول نقد می‌اندیشیدند، چرا که الان خلیی‌ها در حال دور زدن قانون پرداخت مالیات از طریق انجام تراکنش‌های مالی هستند که این موضوع متاسفانه نیاز به پول نقد را برای مردم بیشتر کرده است.

این کارشناس بانکی افزود:‌ علاوه بر اغلب مغازه ها و یا مراکز خدماتی در عدم استفاده از کاتخوان ها خیلی از مشاغل پردرآمد نیز چون دندانپزشکی‌ها و مطلب ها از قانون پرداخت مالیات از طریق دستگاه‌های کارتخوان تخطی کرده و سعی برآن دارند که به جای استفاده از کارتخوان‌ها پول نقد را از مشتران دریافت کنند.

 

عدم افزایش میزان سقف پرداختی‌ها از دستگاه‌های خودپرداز در ایام نوروز به ۵۰۰ هزارتومان در روز و یا بیشتر به این دلیل است که بانک‌ها در این زمینه تابع دستورات بانک مرکزی هستند.

 

مدیران بانکی پاسخگو نیستند!

 

بنا به این گزارش، در تماس با برخی مدیران بانکی برای شفاف‌سازی علت کمبود اسکناس و خالی بودن اکثر دستگاه‌های خود پرداز از پول در ایام نوروز همچنین چرایی علل عدم افزایش میزان سقف برداشت‌ها در این روزها که نیاز به پول نقد زیاد است، خواهان پاسخگویی شد، اما اکثر آنها یا گوشی هایشان خاموش بود و یا به بهانه‌های مختلف هیچ پاسخی را ندادند.

 

البته یکی از مدیران بانک‌های خصوصی که نخواست نامش فاش شود در این‌باره اظهارداشت: عدم افزایش میزان سقف پرداختی‌ها از دستگاه‌های خودپرداز در ایام نوروز به ۵۰۰ هزارتومان در روز و یا بیشتر به این دلیل است که بانک ها در این زمینه تابع دستورات بانک مرکزی هستند.

 

از طرفی نیز اینکه اکنون عابربانک‌ها اسکناسی ندارند که به مردم بدهند به دلیل این است که خیلی از مغازه ها نمی‌خواهند تراکنش بانکی را در قبال انجام معاملات انجام دهند، زیرا به خوبی می‌دانند که انجام تراکنش‌های بانکی هزینه بر است و باید مالیات آن را به دولت بپردازند.

 

وی ادامه داد:‌ قبول داریم که بانک‌ها برای تامین نیازهای مردم به اسکناس باید خدماتشان مستدام می بود اما شنبه بی تردید همه دستگاههای خودپرداز پس از پایان تعطیلات مجهز به اسکناس می‌شوند.

 

هر چند بانک‌ها وعده تجهیز عابربانک ها به تامین پول نقد را پایان تعطیلات اعلام کرده‌اند، اما باید گفت؛ این اقدام به مانند نوشداروی پس از مرگ سهراب بوده و میزان رضایتمندی مردم را از دریافت خدمات بانکی کم می کند چرا که این روزها پول نقد کاربرد دارد که خیلی از عابر بانک‌ها همان ساعات اولیه روز اول سال خالی شدند.

    دیدگاه شما
    پربازدیدترین اخبار