چشمک بازارها به ارزهای آزاد شده از کره
رئیس کل بانک مرکزی ضمن تایید آزاد سازی ارز های ایران از کره جنوبی از کاهش یک میلیارد دلاری ارزش این منابع خبر داد. همزمان نیز بازارها واکنش سریع به این خبر داشتند.
به گزارش زنهار، رئیس کل بانک مرکزی حاکی از آن است که در پی تلاش های دیپلماتیک دولت، کره جنوبی سرانجام منابع ارزی کشورمان را پس از 4 سال آزاد کرده است. اعلام این خبر با واکنش بازارهای کشور همراه شد. به طوری که به عنوان مثال طلای 18 عیار بیش از 44 هزار تومان، سکه بیش از 775 هزار تومان، دلار بیش از 1100 تومان کاهش قیمت را تجربه کردند. پیش بینی می شود در شرایطی که بازار ارز در ماه های اخیر روند با ثبات و گاهی کاهشی را تجربه کرده، ادامه روند آزادسازی منابع ایران، موجب کوچک تر شدن هر چه بیشتر حباب قیمت در بازار دارایی ها نظیر خودرو و مسکن شود.
دی ماه سال 99 بود که خبرگزاری ایرنا به نقل از یونهاپ کره جنوبی خبر داد: حدود 7 میلیارد دلار پول نفت ایران از شهریور سال 98 در دو بانک کره جنوبی مسدود شده است. اقدامی که بر خلاف توافق برجام نیز بود و از آن زمان به بعد انتظارات در داخل کشور نسبت به اعمال تنبیه متقابل برای کره جنوبی تقویت شد. با این حال، اقدامات انجام شده به نتیجه نرسید. تا این که سرانجام دیروز رئیس کل بانک مرکزی خبر تقریباً نهایی در این زمینه را داد.
محمدرضا فرزین در یادداشتی در فضای مجازی، ضمن تبریک به تیم دیپلماسی ارزی به دلیل موفقیت در آزادسازی منابع ارزی توقیف شده گفت: «متاسفانه نزدیک به ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی کشورمان طی سالهای پایانی دهه ۹۰ به صورت وون (واحد پول ملی کره جنوبی) به بانکهای کره جنوبی واریز شده بود و به آن هم، هیچ سودی تعلق نمیگرفت. حتی طی این سالها نیز به دلیل کاهش برابری وون به دلار، نزدیک به یک میلیارد دلار آن با کاهش ارزش برابری مواجه شد اما با پیگیریهای فنی و دیپلماسی موفق، تمام منابع ارزی توقیف شده ایران در کره جنوبی آزاد و هزینههای تبدیل ارز آن از وون به یورو نیز توسط کشور ثالث پذیرفته شد.» فرزین افزود: «اما با پیگیریهای فنی و دیپلماسی موفق، تمام منابع ارزی توقیف شده ایران در کره جنوبی آزاد و هزینههای تبدیل ارز آن از وون به یورو نیز توسط کشور ثالث پذیرفته شد. بر همین اساس، به زودی تمامی این منابع یورویی به حسابهای ۶ بانک ایرانی در قطر واریز و به صورت پرداخت بانکی برای خرید کالاهای غیرتحریمی استفاده میشود. بقیه این منابع هم در صورت سپرده، مشمول دریافت سود بانکی خواهد شد.» فرزین خبر دیگری هم داد و اظهار کرد: « درخور تاکید است منابع ارزی ایران در چند کشور دیگر نیز به زودی در دسترس قرار میگیرد که اخبار و آثار آن در بازار و مبادلات تجاری مشاهده خواهد شد.»
اظهارات فرزین نشان می دهد که از مجموع 7 میلیارد دلار معادل جمع اولیه منابع مسدود شده ایران در کره جنوبی، به دلیل تورم در آن کشور و افت ارزش وون، تنها 6 میلیارد دلار هم اینک عاید کشورمان خواهد شد.
افت بازارها همزمان با اعلام آزادسازی منابع ایران در کره
همزمان با زمزمه های آزادسازی منابع ایران در کره، بازار غیر رسمی ارز دو روز قبل واکنش خود را به این خبر آغاز کرد. به طوری که خبرگزاری فارس، از کاهش هزار تومانی بازار شبانه ارز خبر داد. در عین حال، دیروز بعد از ظهر نرخ غیر رسمی ارز طبق گزارش شبکه اطلاع رسانی طلا، سکه و ارز، با حدود هزار و 180 تومان کاهش به زیر 48 هزار و 500 تومان هم رسید.
به دنبال افت نرخ ارز، قیمت ها در بازارهای وابسته به آن نیز تحت تاثیر قرار گرفت. به طور مشخص نرخ طلا و سکه که ارتباط مستقیمی با نرخ دلار دارند، کاهشی شدند. به گزارش اتحادیه طلای تهران، هر گرم طلای 18 عیار با افت حدود 44 هزار و 700 تومان، به 3 میلیون و 65 هزار تومان رسید. هر قطعه سکه طرح جدید هم افت بیش از 775 هزار تومانی را به خود دید و به کانال 27 میلیون تومان (نرخ 27 میلیون و 800 هزار تومان) عقب نشینی کرد.
از سوی دیگر بازار سرمایه که به نرخ ارز واکنش مستقیم نشان می دهد، دیروز قرمز پوشی اکثر نمادها را به خود دید و شاخص کل نیز افت 47 هزارواحدی شاخص را تجربه کرد.
چشم انداز تداوم ریزش چند ماهه قیمت در بازارها
آزادسازی منابع ارزی ایران در کره جنوبی تلنگری مضاعف به افت نرخ ارز در ماه های اخیر به شمار می رود. درخور ذکر است نرخ ارز در امسال به مدد اقدامات بانک مرکزی حول سیاست تثبیت ارزی، بازگشت ارز صادراتی و همچنین محدودسازی سفته بازی در بازار ارز، ثبات قابل توجهی پیدا کرده و این ثبات به دنبال خود، کاهش انتظارات تورمی را در پی داشته است. موضوعی که به معنی کاهش قیمت ها در بازارهایی همچون خودرو و طلا به شمار می رود. گزارش خبرگزاری تسنیم در این زمینه حاکی از این است که نرخ سکه امامی که در اردیبهشت ماه به اعداد بالای 35 میلیون تومان رسیده بود، تا قبل از اعلام خبر آزادی منابع ایران در کره، به کانال 28 میلیون تومان (معادل افت بیش از 26 درصد) رسید.از سوی دیگر در بازار خودرو نیز مشاهده می شود که در ماه های اخیر قیمت انواع خودروهای داخلی بین 20 تا 25 درصد کاهش داشته اند و این رقم در برخی خودروهای خارجی و مونتاژی بیشتر و تا 40 درصد نیز بوده است. بر این اساس ریزش قیمت ها در دو ماه گذشته به شکلی بوده که قیمت خودروها به بهمنماه پارسال بازگشته است.
در این میان، بازاری که به نظر می رسد بیشترین مقاومت را در برابر ریزش قیمت ها داشته، بازار مسکن بوده است. اگرچه نبود ساخت و ساز مسکن در سال های اخیر، قطعا یکی از دلایل ریزش نداشتن قیمت مسکن در موج ریزش قیمت های اخیر بوده، اما افزایش شدید قیمت مواد اولیه (مصالح ساختمانی) نیز از دیگر دلایلی است که به کاهش محسوس نداشتن قیمت مسکن در کلان شهرها منجر شده است.