علت روند صعودی قیمت دلار چیست؟
بازار ارز امروز در حالی معاملات خود را آغاز میکند که دلار پس از ورود به محدوده قیمتی جدید در هفته گذشته، نوسان تدریجی، اما مثبت را ثبت کرده است و باید دید اکنون این روند صعودی دستخوش تغییر خواهد شد یا خیر؟
به گزارش زنهار، بازار ارز در هفته گذشته شاهد ورود دلار به محدوده قیمتی جدیدی بود و با افزایش تدریجی ارزش اسکناس آمریکایی، توانست در نیمه اول کریدور هفتم تثبیت دهد؛ روندی که در پی آن نرخ دلار حدود دو درصد افزایش یافت.
«افزایش ریسکهای سیاسی منطقهای» و «رشد تقاضای پایان سال» بازار ارز با روندی صعودی و تدریجی مواجه کرده است. با این حال، برخی تحلیلگران با دیدگاه کاهشی بر این باورند که در کوتاهمدت شاهد جهشهای شدید قیمت ارز نخواهیم بود. به عقیده این گروه، ورود سرمایه به بازار محدود شده است و وضعیت اجتماعی برای نوسانات بزرگ آماده نیست.
کارشناسان بازارهای مالی نیز معتقدند افزایش تقاضای پایان سال و تغییرات سیاستهای اقتصادی داخلی میتواند به رشد قیمت دلار و درهم دامن بزند.
با این همه، قیمت دلار معاملات روز چهارشنبه را با گپ مثبت ۱۵۰ تومانی در دامنه ۷۰ هزار تومان آغاز کرد و سپس تا نیمه دوم این دامنه پیش رفت.
قیمت درهم امارات نیز معاملات را با گپ مثبت ۶۰ تومانی در ۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان بازگشایی کرد و با افزایش پله به پله تا ۱۹ هزار و ۷۰۰ تومان بالا رفت. تحلیلها نشان میدهند که سطح ۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان بهعنوان مرز حمایتی قوی درهم عمل خواهد کرد و عبور از مرز مقاومتی ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان میتواند قیمت را به سمت اهداف بالاتر هدایت کند.
از سوی دیگر، بازار رسمی نیز شاهد افزایش قیمت دلار و یورو بود. قیمت دلار در این بازار با افزایش به ۵۴ هزار و ۳۲۰ تومان رسید. همچنین، دلار نیما با افزایش به ۵۲ هزار و ۸۴۹ تومان رسید. یورو نیز با افزایش وارد کانال ۵۷ هزار تومان شد و به ۵۷ هزار و ۱۴۲ تومان رسید. همچنین حواله یورو با کاهش به ۵۵ هزار و ۵۸۵ تومان رسید. درهم امارات در بازار رسمی نیز ۱۴ هزار و ۷۹۳ تومان و حواله درهم ۱۴ هزار و ۳۹۰ تومان معامله شد.
با این حال، در لحظه نگارش این گزارش قیمت دلار حواله (نیما) نیز در ادامه مسیر صعودی خود، به کانال ۵۳ هزار تومان ورود کرد تا سقف تاریخی جدید را ثبت کند.
معاملهگران رشد قیمت دلار را ناشی از افزایش تقاضای پایان سال و سیاستهای بانک مرکزی در کنترل نوسانات ارزی میدانند و معتقدند با وجود افزایش تقاضا، مدیریت بانک مرکزی از بروز جهشهای قیمتی بزرگ جلوگیری کرده است. براساس بررسی اقتصادنیوز، قیمت دلار سهمیهای از ابتدای سال حدود ۱۰ هزار تومان و دلار حواله نیز حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است.
بازار رمزارزها نیز در روزهای اخیر شاهد نوسانات محسوس قیمت تتر و بیت کوین بوده است. قیمت بیتکوین برای اولین بار در روز پنجشنبه سقف تاریخی خود را شکست و بالاتر از ۱۰۰ هزار دلار نوسان داد؛ روندی که معاملهگران از آن با عنوان «نقطه عطف بزرگ» برای بازار ارزهای دیجیتال یاد میکنند. البته قیمت بیت کوین در روز جمعه عقب نشست و به ۹۷ هزار و ۹۵۳ دلار رسید.
سرمایهگذاران امیدوارند با حمایت دولت آینده آمریکا از رمزارزها، جایگاه این بازار در نظام مالی جهانی تقویت شود. به باور کارشناسان بازار رمرزارزها، افزایش قیمت بیت کوین تحت تأثیر معرفی پال اتکینز، یکی از حامیان رمزارزها، بهعنوان گزینه پیشنهادی برای ریاست کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا توسط دونالد ترامپ اتفاق افتاده است.
ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال از ابتدای سال تاکنون بیش از دو برابر شده است و به ۳.۸ تریلیون دلار رسیده است، رقمی که اکنون از ارزش شرکت اپل، با ۳.۷ تریلیون دلار، پیشی گرفته است. در حال حاضر، بیتکوین در سطح ۹۴ هزار و ۶۹۰ دلار و تتر در ۷۲ هزار و ۳۲۵ تومان معامله میشوند.
معاملهگران پیشبینی میکنند قیمت بیتکوین با حفظ حمایت کلیدی ۹۳ هزار دلار، در صورت بازگشت تقاضا و افزایش توجه سرمایهگذاران، دوباره تلاش کند به سطح ۱۰۰ هزار دلار برسد. عبور از این سطح میتواند بیتکوین را به سمت مقاومتهای بعدی در ۱۰۵ هزار دلار هدایت کند. با این حال، در صورت شکست مرز حمایت، احتمال کاهش قیمت به مرز ۹۰ هزار دلار وجود دارد.
از سوی دیگر، قیمت تتر نیز با حفظ سطح حمایتی ۷۰ هزار تومان میتواند به سمت مقاومت ۷۴ هزار تومان حرکت کند. در صورت عبور از این مقاومت، احتمال رشد قیمت تا ۷۶ هزار تومان وجود خواهد داشت و اگر مرز حمایت ۷۰ هزار تومان شکسته شود، احتمال کاهش قیمت به سطح ۶۸ هزار تومان قوت خواهد گرفت.
با این همه، پیگیری از معاملهگران فنی نشان میدهد، سطح ۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان بهعنوان مرز حمایتی مهم درهم امارات عمل خواهد کرد و حفظ این سطح میتواند قیمت را به سمت مقاومت ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان هدایت کند. در صورت عبور درهم از این مرز مقاومت، احتمال حرکت به سمت کانال ۲۰ هزار تومان نیز وجود دارد. از سوی دیگر، اگر مرز حمایت ۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان شکسته شود، مسیر نزولی به سمت محدوده ۱۹ هزار و ۴۰۰ تومان هموار خواهد شد.
تحلیلگران نیز معتقدند تقویت تقاضای خرید دلار در داخل و همچنین فشارهای جهانی بر قیمت طلا و ارز از جمله عوامل موثر بر نوسانات بازار ارز طی روزهای اخیر است. به عقیده این گروه، افزایش قیمت تتر در بازار ارز دیجیتال و همچنین تغییرات ناگهانی نرخ ارز در بازار رسمی نشان میدهد که سرمایهگذاران به دنبال جابهجایی سرمایههای خود به داراییهای امن و نقدی هستند.
فعالان بازار ارز بر این باورند دلار تحت تأثیر «افزایش تقاضا برای طلا و ارز» و «شرایط سیاسی کشور» در حال تثبیت در محدوده فعلی است. این گروه انتظار دارند دلار تا پایان آذر با نوسان هزار تا دو هزار تومان در همین محدوده باقی بماند، هرچند اخبار سیاسی و اقتصادی میتواند تغییرات ناگهانی را رقم بزند. با این حال، اگر سامانههای تجاری جدید به درستی عمل کنند و تقاضا مدیریت شود، امکان کاهش نوسانات بازار ارز وجود خواهد داشت.