روش شگفت انگیز برای درمان سرفههای خشک
همه ما ممکن است هر از گاهی به سرفه خشک دچار شویم؛ به ویژه با سردتر شدن هوا، احتمال بروز این سرفههای کلافهکننده بیشتر است.
به گزارش زنهار؛ به اعتقاد پزشکان، سرفه یک بازتاب است که میتواند طبیعی باشد اما ممکن است نشاندهنده یک روند بیماری نیز باشد. به عنوان مثال بیماری COVID-19 که یک بیماری تنفسی است و معمولاً باعث سرفههای خشک میشود. سرفه خشک سرفهای است که در مجاری تنفسی، مخاط یا خلط ایجاد نمیکند و پزشکان اغلب از آن به عنوان سرفه غیرمولد یاد میکنند.
صرف نظر از علت، سرفه خشک مداوم میتواند به طور جدی بر زندگی روزمره شما تأثیر بگذارد، به خصوص اگر در هنگام شب عود کند. بنابراین بسیار مهم است که علائم آن را شناخته و در اسرع وقت برای درمان آن اقدام کنید. در این مطلب، برخی از علل احتمالی سرفه خشک، تشخیص، گزینههای درمان و زمان مراجعه به پزشک بررسی شده است.
مهمترین نشانههای سرفه خشک
شناسایی نوع سرفه، یک گام مهم در درمان مناسب آن است. سرفه خشک را میتوان به عنوان سرفه غیرمولد، خشن، تیز، آزاردهنده و تحریککننده نیز توصیف کرد. مهمترین علائم مرتبط با سرفههای خشک عبارتند از:
با حس خارش در مجاری تنفسی همراه است.
بدون مخاط است.
ممکن است شب، به هنگام دراز کشیدن بدتر شده و کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار دهد.
دلایل ایجاد سرفه خشک
بسیاری از موارد (از حساسیت گرفته تا ریفلاکس اسید) میتواند باعث سرفه خشک شود اما در برخی موارد نیز دلیل واضحی وجود ندارد. سرفههای مزمن خشک معمولاً در اثر تحریک ناشی از دود سیگار، عوامل محرک محیطی، آلرژی، ترشح بینی یا آسم ایجاد میشود. بیماریهای مزمن ریوی نیز ممکن است باعث بروز سرفه خشک شوند.
در واقع، بروز سرفه خشک میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
عفونت ویروسی: هنگامی که شما به یک ویروس مانند ویروس کرونا آلوده میشوید ممکن است که سرفه، به عنوان یکی از عوارض بیماری، تا مدتها بعد از بهبود سایر علائم شما باقی بماند. این سرفهها، معمولاً خشک هستند و در نتیجه تحریک راههای هوایی سیستم تنفسی اتفاق میافتد.
آسم: آسم وضعیتی است که در آن مجاری تنفسی شما متورم و تنگ میشود. سرفههای مربوط به آسم میتواند هم مولد و هم غیرمولد باشد، اما غالباً غیرمولد است.
بیماری بازگشت اسید به مری: زمانی اتفاق میافتد که اسید معده به طور مکرر به داخل مری برگردد. اسید معده میتواند مری شما را تحریک کرده و موجب بروز رفلکس سرفه شود.
ترشحات بینی: منظور از ترشحات بینی، ترشح مخاطی اضافی است که در گلو میچکد. هنگامی که به سرماخوردگی یا حساسیت فصلی مبتلا هستید، غشاهای بینی شما با تولید مخاط بیشتر از حد معمول واکنش نشان میدهند. برخلاف مخاط معمولی (سالم)، این مخاط آبکی و روان است، بنابراین به راحتی در پشت گلو میچکد. این چکه کردن میتواند عصبهای پشت گلو را تحریک کرده و باعث بروز سرفه شود.
سایر عواملی که کمتر رایج هستند، شامل موارد زیر است:
سیاه سرفه
بیماری پنوموتوراکس
سرطان ریه
نارسایی قلبی
فیبروز ریوی ایدیوپاتیک
سیگار کشیدن
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی، گرد و غبار و مواد شیمیایی تحریککننده
آلرژی
برخی از داروها، مانند داروهای مهار کننده ACE برای فشار خون بالا
راههای درمان سرفههای خشک
در میان داروهای شیمیایی درمان سرفه خشک، درمانهای خانگی به دلیل عوارض جانبی کمتر و در دسترس بودن، گزینه بهتری برای درمان هستند. همچنین در مواقعی که به داروهای شیمیایی دسترسی نداشته باشید، درمانهای خانگی تنها گزینه برای تسکین این سرفهها هستند. همچنین تحقیقات نشان داده است که انواع داروهای گیاهی برای رفع سرفه خشک بسیار موثر عمل کردهاند. در ادامه، به بررسی پرکاربردترین راهکارهای تسکین سرفه خشک پرداخته شده است.
مصرف مایعات بیشتر
هرچه گلو خشکتر شود، احتمال سرفه خشک بیشتر میشود بنابراین مصرف مایعات، در صورت ابتلا به سرفه خشک، به ویژه در زمانهای سرد و خشک سال، بسیار مهم هستند. مصرف مایعات بیشتر، گلو را مرطوب نگه داشته و بدین طریق میتواند به کاهش تحریک خارش کمک کند. این مایعات اگر گرم باشند مانند آب گوشت و چای گیاهی خاصیت تسکیندهندگی بیشتری دارند. اگر به نوشیدن چای یا آب گوشت علاقه ندارید، نوشیدن آب، آب میوه یا آب سبزیجات را جایگزین کنید.
درمان سرفه با داروگیاهی
بسیاری از گیاهان، دارای خواص ضد التهابی هستند که میتواند به کاهش تورم در گلو کمک کند. گیاهان همچنین سرشار از آنتیاکسیدان هستند که با تقویت سیستم ایمنی بدن موجب بهبود بیماری ایجادکننده میشوند.
گیاهانی که برای درمان سرفه خشک استفاده میشوند نیز عبارتند از:
آویشن
نعناع تند
ریشه شیرین بیان
زردچوبه
سیر
ریشه ختمی
زنجبیل
با توجه به تاثیر بینظیر این گیاهان دارویی، امروزه داروهای گیاهی زیادی تولید و عرضه شدهاند که با کمترین عوارض جانبی احتمالی بیشترین تاثیر را در درمان سرفه خشک دارند و موجب درمان شگفت انگیز سرفه خشک شوند.
تسکین سرفه با دمنوش گیاهی
طبق تحقیقات صورت گرفته که در منابع معتبر مانند who.int مصرف برخی گیاهان به صورت دمنوش باعث میشود تا علاوه بر خاصیت تسکیندهندگی گیاه، از گرمای دمنوش نیز برای تسکین سرفه خشک بهره برد. دمنوشهای مفید برای سرفه خشک شامل موارد زیر هستند:
چای ریشه شیرین بیان
چای زنجبیل
چای ریشه ختمی
چای سبز
چای آویشن
چای نعنا
دمنوش چای ترش
دمنوش چوب نارون کوهی
دمنوش چهار تخمه
دمنوش بابونه
دمنوش بهدانه
دمنوش گیاه گل پنیرک
دمنوش اکیناسه
غرغره آب نمک
غرغره کردن با آب نمک گرم، به تسکین ناراحتی و تحریک ناشی از سرفه خشک کمک میکند. آب نمک همچنین در از بین بردن باکتریهای دهان و گلو موثر است. اگر در طول شب، با تحریک گلو و سرفه، از خواب بیدار شدید، بلافاصله آب نمک غرغره کنید تا موجب بیحسی و تسکین انتهای عصبی گلو شود.
لزوم مراجعه به پزشک
سرفههای خشک معمولاً خود به خود متوقف میشوند. با این حال، اگر سرفه شما با علائم زیر همراه باشد، باید به پزشک خود مراجعه کنید:
خس خس کردن
درد قفسه سینه
کمردرد
تب
لرز
همچنین اگر سرفه شما بعد از مدت کوتاهی بدتر شد یا از بین نرفت، بسیار مهم است که حتما به پزشک مراجعه کنید.