آیا زایمان طبیعی هم عوارض دارد؟

زایمان طبیعی علاوه بر فوایدی که دارد خطرات و عوارضی هم برای مادر و نوزاد به وجود می آورد که باید بدانید و اقداماتی برای پیشگیری از این مشکلات انجام دهید.

آیا زایمان طبیعی هم عوارض دارد؟

به گزارش زنهار؛ زایمان یک فرآیند فیزیولوژی طبیعی است که بدن به خوبی آن را طراحی می کند . همچنین بخشی از سیکل تناسلی خانم ها محسوب می شود . در بیشتر موارد و در کشورهایی که امکانات کافی موجود نباشد ، معمولا خانم ها زایمان طبیعی انجام می دهند و آن را در شرایط امن یک زایمان با عوارض کمتر می دانند.

اگرچه که زایمان و بارداری یک پروسه طبیعی هستند اما این دلیل نمی شود که هیچ خطری نداشته باشند . واقف بودن به نتایج و فواید حاصل از حالات زایمان به فرد کمک می کند تا بتواند تصمیمات درست تری را اتخاذ کند.

همچنین بسیار مهم است به یاد داشته باشید که زایمان طبیعی نیز با خطرات و ریسک هایی همراه است اما در بسیاری از شرایط ، ریسک آن از زایمان سزارین کمتر است.

سزارین یک پروسه اورژانسی محسوب می گردد و به همین دلیل ریسک بیشتری برای مادر و جنین دارد . اما در این قسمت از نمناک قصد داریم که در مورد خطرات و عوارض مربوط به زایمان طبیعی صحبت کنیم که شامل موارد زیر هستند.

1. پارگی عجانی

عجان یک بافت نرم بین مقعد و فرج است که برای زایمان کش می آید تا زایمان راحت تر انجام شود . اما این ناحیه کوچک است و احتمال پارگی آن وجود دارد . این پارگی برای بسیاری از خانم های باردار وحشتناک است.

با رعایت موارد زیر می توان خطر پارگی عجان را کاهش داد:

زایمان کردن در حالت ایستاده، زیرا فشار وارد شده به این قسمت را کاهش می دهد.

اجتناب از مصرف مسکن های قوی و زیاد. اگر هیچ فشاری هنگام هل دادن در حین زایمان احساس نکنید، احتمال پارگی بیشتر وجود دارد، زیرا نمی توانید بفهمید که چه زمانی باید هل دادن را کمتر کنید.

کمک گرفتن از دیگران هنگام هل دادن جنین

کمپرس گرم در قسمت عجان که به افزایش جریان خون و انعطاف پوست کمک می کند.

دوری از هل دادن مستقیم و گوش دادن به صدای کودک که برای هل دادن عجله دارد.

دوری از دستگاه های مکشی اضافه.

اگر این پارگی در نوک عجان اتفاق بیافتد ، خطر آنچنانی ندارد و با شدت کمتری همراه خواهد بود. این پارگی ها معمولا در مدت زمان کمی به خوبی بهبود پیدا می کنند.

2. آسیب به لگن

در بعضی از موارد ماهیچه های مربوط به لگن در زایمان طبیعی آسیب می بینند . خانم هایی که این نوع آسیب را تجربه می کنند ، معمولا با درد لگن در کوتاه مدت همراه هستند.

فیزیوتراپی و دارو نیز در این امر کمک کننده است اما بسیاری از خانم ها نمی توانند بعد از زایمان این وضعیت را به خوبی تشخیص دهند . معمولا به آن ها گفته می شود که این درد طبیعی است و خود بخود بهبود پیدا می کند.

برای بسیاری از خانم ها این آسیب دیدگی دقیقا در حین زایمان اتفاق می افتد و می تواند به علت وزن بالای مادر باشد و بنابراین برای خانم هایی که سزارین انجام می دهند ، نیز احتمال وجود این مشکل وجود خواهد داشت.

در این قسمت می توانید با رعایت موارد زیر از خطرات این آسیب بکاهید :

مراقبت های ماساژی منظم که موقعیت جنین را اصلاح می کند و تضمین می کند که وضعیت عمومی مادر در حالت مناسبی قرار گرفته است.

تمرین های ورزشی قدرتی در دوران بارداری برای لگن مثل اسکات

زایمان کردن در حالت نسبتا ایستاده

دوری از اپیسیوتومی غیر ضروری

دوری از حرکات سنگین آسیب زننده به لگن

استفاده به موقع از داروهای مسکن تجویزی

خانمی که بر اثر زایمان دچار آسیب لگنی شده باشد، حتما باید در امور منزل از شخص دیگر کمک بگیرد.

3. پایین افتادگی لگن

زمانی که ماهیچه لگن آسیب ببیند ، معمولا افراد با افتادگی لگن مواجه می شوند . در این حالت معمولا مقعد ، واژن و رحم در معرض آسیب می باشند.

زایمان طبیعی همراه با وزن بیش از حد بالا و سنگین می تواند عاملی برای افتادگی لگن باشد . سیگار در کنار چاقی نیز جزء عوامل تشدیدکننده این اتفاق هستند.

سیتوسل مفهومی است که در آن مثانه به سمت واژن پایین می آید. رکتوسل مفهومی است که در آن مقعد کمی به سمت واژن جلو می آید. درجات مختلفی برای این دو حالت وجود دارد اما می تواند افتادگی شدید لگن را ایجاد کند که درمان آن از طریق فیزیوتراپی و استراحت انجام می شود.

این مورد نیز یکی دیگر از مشکلات زایمان طبیعی است که در صورت درمان نشدن می تواند باعث کاهش اعتمادبنفس مادر شود.

4. درد مدام در فرج و عجان

علت این درد مداوم معمولا به دلیل آسیب دیدگی لگن در حین زایمان طبیعی است ، البته گاهی اوقات علت آن ناشناخته باقی می ماند و همچنین ممکن است که آسیب به عصب هم این اتفاق را رقم بزند . پس در صورت درد شدید در این دو قسمت حتما به پزشک و یا به متخصص مراجعه کنید که علت های ممکن را تشخیص دهد.

این افراد معمولا بعد از زایمان هنگام برقراری رابطه جنسی درد زیادی را متحمل می شوند که طبیعی نیست و باید درمان شود.

5. پایین افتادگی بند ناف

پایین افتادگی بند ناف نیز در موارد بسیار نادری رخ می دهد و زمانی است که بند ناف قبل از نوزاد بیرون می آید . در این حالت ممکن است که بند فشرده شود . در این شرایط معمولا به صورت اورژانسی فرد را سزارین می کنند، مگر اینکه زایمان خیلی نزدیک باشد.

اگر کیسه آب مادر زودتر از حد موعد بترکد، یا بچه بیش از حد بالای شکم باشد، یا پوزیشن صحیحی نداشته باشد، خطر پارگی بند ناف بالا می رود. البته این اتفاق بسیار نادر است و به طور کلی برای 0.1 الی 0.6 درصد افراد اتفاق می افتد.

6. معمولا اکثریت کودکان با زایمان طبیعی متولد می شوند که در این بین ممکن است عوارضی برای کودکان نیز وجود داشته باشد.

مشکلات مربوط به شانه که بر اساس وزن نوزاد ، ضعیف تا شدید است اما به طور کلی برای نوزادان با وزن بین 2500 گرم تا 4000 گرم بسیار نادر است و درصد آن بین 0.6 تا 1.4 درصد می باشد و همچنین مادرانی که مبتلا به دیابت نوع 1 یا دو هستند، بیشتر کودکانشان در معرض این مشکل قرار می گیرند و کودکان چنین مادرانی با وزن 4000 تا 4500 گرم حدود 5.9 درصد احتمال این آسیب را دارند.

این مشکل ممکن است که در آینده کمی روی مهارت های کودک تاثیر بگذارد . خطر این آسیب را می توان با رعایت نکات رژیمی مربوط به افراد دیابتی کاهش داد.

اکسیژن نرسیدن به کودک نیز در این نوع زایمان ها احتمال وقوع دارد و معمولا اثرات آن کوتاه مدت یا بلند مدت است و می تواند مشکلات ذهنی را برای نوزادان به وجود بیاورد.

آسیب دیدگی های دیگری در جسم جنین نیز امکان رخ دادن دارند که معمولا بر اثر درد و انقباضات شدید در شکم مادر رخ می دهد.

سایر عوارض زایمان طبیعی

تکرر ادار

مشکلات روده ای

بواسیر

درد زیاد

در صورت دارا بودن شرایط زیر عوارض زایمان های طبیعی افزایش پیدا می کند:

سن بالای 35 سال

نوشیدن الکل یا مصرف دارو هنگام بارداری

سابقه جراحی های قبلی رحمی مثل سزارین

ابتلا به وضعیت هایی مثل دیابت، فشار خون

مشکلات بارداری مثل محدودیت رشد جنین یا مشکلات مربوط به جفت

بدن مادران و کودکان به گونه ای طراحی شده که قابلیت زایمان طبیعی و تحمل آن را دارند . حتی با وجود خطرات ممکن ، هنوز هم زایمان طبیعی برای بیشتر مادران و فرزندان، یک زایمان امن محسوب می گردد.

سازمان سلامت جهانی نیز خطرات مربوط به زایمان سزارین را 10 الی 15 درصد اعلام کرده است . یعنی زایمان طبیعی حدود 85 تا 90 درصد امن تر از زایمان سزارین است.

برخی از فواید زایمان طبیعی

نیاز نداشتن به قرص و داروی اضافه

زودتر مرخص شدن از بیمارستان

توانایی انجام امور منزل

بهبود یافتگی زودتر نسبت به سزارین

نیاز نداشتن به بستری در بیمارستان

    دیدگاه شما
    پربازدیدترین اخبار