خانمهایی که کیست تخمدان دارند این غذاها را نخورند
کیست تخمدان در زنان یکی از شایعترین مسائل پزشکی است که میتواند نگرانی زیادی به وجود آورد. رژیم غذایی عامل تعیین کنندهای در احتمال ایجاد کیست تخمدان در زنان است.
به گزارش زنهار؛ سبک زندگی و رژیم غذایی نقش مهمی در شدت بروز علائم کیست تخمدان دارند. آگاهی به آنکه چه غذاهایی برای کیست خوب نیست و اینکه خوردن چه چیزی باعث کیست تخمدان می شود، برای مقابله با این بیماری لازم است. سپس میتوان با حذف غذاهای مضر برای کیست تخمدان از رژیم غذایی، علائم بیماری را کاهش داد. از طرف دیگر، برخی مواد غذایی میتوانند با جلوگیری از به وجود آمدن کیست یا کوچک کردن کیستهای قبلی در درمان کیستهای تخمدان بسیار موثر باشند.
کیست تخمدان در زنان بسیار متداول است و تعدادی کیست به طور طبیعی در هر سیکل ماهانه ایجاد میشوند که ممکن است با کمی درد در ناحیه شکم یا لگن همراه باشند. کیستهای تخمدان به طور معمول پس از مدتی خود به خود از بین میروند و میتوان با راهکارهایی علائم آنها را در طول این مدت تضعیف کرد. تغییر رژیم غذایی یکی از موثرترین راهکارها برای کنترل و مهار علائم بیماری کیست تخمدان است.
چه غذاهایی برای کیست تخمدان مضر است؟
برخی از انواع رژیم غذایی احتمال ابتلا به کیست تخمدان را افزایش میدهند و همچنین میتوانند عامل تشدید کننده علائم آن باشند. با وجود اینکه تحقیقات بیشتری نیاز است تا رابطه مواد غذایی را با بیماری کیست تخمدان بررسی کنند، برخی غذاهای مضر برای کیست شناخته شده هستند. اولین قدم برای تغییر رژیم غذایی اطلاع از این مسئله است که چه غذاهایی برای کیست خوب نیست و خوردن چه چیزی باعث کیست تخمدان می شود.
مواد غذایی حاوی چربیهای ترانس
تحقیقات انجام گرفته حاکی از آن است که مصرف بالای چربیهای ترانس ارتباط مستقیمی با تشکیل کیستهای تخمدانی دارد. چربیهای ترانس به مقدار زیادی در غذاهای حاضری، سرخ شده و فرآوری شده وجود دارند. این موارد جزء غذاهای مضر برای کیست تخمدان محسوب میشوند و قطع یا کاهش مصرف آنها برای درمان این بیماری توصیه میشود. بنابراین، تا حدی که امکان دارد غذاهایی مانند سیبزمینی سرخ کرده، مارگارین و گوشت قرمز یا فرآوری شده را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
مواد غذایی دارای گلوتن
یکی دیگر از مواد غذایی مضر برای کیست تخمدان گلوتن است که در گونههای سردسیری غلات مانند گندم و جو وجود دارد. تحقیقات انجام گرفته حاکی از آن است که حذف گلوتن از رژیم غذایی میتواند موجب کاهش درد در زنان مبتلا به کیست تخمدان شود. آرد گندم که حاوی گلوتن است، در تهیه انواع رشته، نان و شیرینی کاربرد دارد. برای مثال، رشته فرنگی و ماکارونی که از آرد گندم ساخته شدهاند، بهتر است از رژیم غذایی حذف شوند. در عوض، میتوان این مواد غذایی را با پاستای تهیه شده از آرد لوبیا یا عدس جایگزین کرد.
مواد غذایی دارای فودمپها
فودمپها یا همان FODMAPs به گروهی از کربوهیدراتها گفته میشود که در بسیاری از مواد غذایی از جمله برخی غلات، حبوبات، سبزیجات، میوهها و فرآوردههای لبنی یافت میشوند. مطالعات نشان میدهند که کاهش مصرف فودمپها در رفع علائم سندروم روده تحریک پذیر و بیماری کیست تخمدان تاثیر بسزایی دارد.
مواد غذایی محرک و التهاب زا
برخی از مواد غذایی که در تنظیم هورمونهای بدن به ویژه استروژن اثرگذار هستند، میتوانند شرایط را برای زنان مبتلا به کیست تخمدان دشوارتر کنند. علاوه بر این، برخی مواد خوراکی، التهابزا هستند و منجر به پیشروی بیماری و دردناکتر شدن علائم آن میشوند. الکل، کافئین، گلوتن، گوشت قرمز و چربیهای اشباع از جمله مواد خوراکی محرک و التهابزا هستند. همچنین، بهتر است از مصرف زیاد کربوهیدراتهای تصفیه شده که التهاب و مقاومت به انسولین را در بدن تشدید میکنند، اجتناب کرد. نان سفید، کلوچه، دسرهای شیرین و هر فرآوردهای که با آرد سفید تهیه شود، جزء این دسته از کربوهیدراتهای تصفیه شده هستند.
مواد قندی نیز با افزایش مقاومت به انسولین در بیماری کیست تخمدان اثر تشدید کنندهای دارند و جزء غذاهای مضر برای کیست تخمدان هستند. شکر از جمله کربوهیدراتهای فرآوری شده و مضر است و توصیه میشود در حد امکان از مصرف آن خودداری گردد.
مواد قندی در غذاهای مختلفی از جمله کربوهیدراتهایی مانند نان و پاستا و نوشیدنیهایی مانند نوشابه و آب میوههای صنعتی وجود دارند. فروکتوز و دکستروز در مقایسه با شکر منابع سالمتری برای مصرف کربوهیدرات شیرین هستند.