آمریکا در پاسخش به ایران، مواضعش را سخت کرده است
سفر این هفته ایال هولتا، مشاور امنیت ملی اسرائیل به واشنگتن تا حدودی باعث کاهش نگرانی در اورشلیم مبنی بر اینکه دولت بایدن برای احیای برجام، مجموعهای از امتیازات جدید را خواهد داد، شد. یک مقام سیاسی به والا گفت: در پاسخی که روز گذشته (چهارشنبه) آمریکا در خصوص پیش نویس توافق فرستاد، آمریکاییها مواضع خود را سخت کردند.
به گزارش زنهار؛ باراک راوید در رسانه اسرائیلی «والا نیوز» نوشت: سفر این هفته ایال هولتا، مشاور امنیت ملی اسرائیل به واشنگتن تا حدودی باعث کاهش نگرانی در اسرائیل شد. تل آویو نگران بود که دولت بایدن برای احیای برجام، مجموعهای از امتیازات جدید را ارائه کند. یک مقام سیاسی به والا گفت: در پاسخی که روز گذشته (چهارشنبه) آمریکا در خصوص پیش نویس توافق فرستاد، آمریکاییها مواضع خود را سخت کردند.
در ادامه این مطلب آمده است: قبل از سفر هولتا به ایالات متحده، نگرانی عمیقی در اسرائیل وجود داشت که دولت بایدن قصد دارد امتیازات جدیدی به ایران بدهد. در اسرائیل، آنها نگران بودند که در تلاش برای پیشبرد توافق، حرکتی در کاخ سفید برای ارائه امتیازاتی که متوقف کردن آن دشوار است، شروع شود. هدف اسرائیل جلوگیری از این بود.
در روزهای قبل از دیدار هولتا، کاخ سفید به طور کامل عمق نگرانی اسرائیل را درک نکرد. آمریکاییها معتقد بودند که مذاکراتی که در جهت تزریق آرامش به اسرائیل هفته گذشته انجام دادند، کار خود را انجام داد. اما شنبه شب بود که متوجه شدند اسرائیل آرام نشده و تا حدی پیامهای آرامشبخش واشنگتن را باور نمیکند.
یک منبع سیاسی گفت که پیامهای که از سوی اسرائیل به صورت عمومی وعلنی منتشر میشد تا حد زیادی به سختتر شدن موضع آمریکا کمک کرد.
در جریان دیدار هولتا و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی پرزیدنت بایدن، روز سهشنبه در کاخ سفید، آمریکا محتوای پاسخی که به ایرانیها داده بود را به اطلاع اسرائیل رساند.
موضوع اصلی که اسرائیل را در آستانه سفر هولتا نگران کرده بود، ترس از اعمال فشار سیاسی آمریکا بر آژانس بینالمللی انرژی اتمی است تا تحقیقات علیه ایران را مختومه کد و مانعی بر سر راه توافق هستهای جدید برطرف کند. اسرائیل پاسخهایی دریافت کرد که حداقل در این مرحله راضی کننده است.
یک منبع سیاسی گفت که مقامات ارشد کاخ سفید به صراحت به اسرائیل گفته اند که بحث تحقیقات آژانس را رها نخواهند کرد و فشار سیاسی بر رئیس آژانس، رافائل گروسی، اعمال نخواهند کرد. آنچه آمریکاییها در این مورد در پشت پردهای بسته به هولتا گفتند، بلافاصله پس از آن در ملاء عام نیز گفتند.
موضوع دومی که اسرائیل را نگران کرده بود، بحث احتمال کاهش تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه شرکتهای ایرانی دارای قرارداد با سپاه پاسداران است. مقامات کاخ سفید به هولتا اعلام کردند که اجازه این کار را نخواهند داد و خواستههای خود را در مورد فرآیندهای بررسی دقیق معاملات با شرکت های ایرانی تسهیل نخواهند کرد.
موضوع دیگری که مورد بحث قرار گرفت، تضمینهای اقتصادی است که آمریکا در صورت خروج مجدد رئیس جمهور بعدی آمریکا از توافق هستهای به ایران خواهد داد. ایرانیها خواسته اند که به شرکتهایی که در پی لغو تحریمها در ایران قرارداد امضا میکنند، در صورت خروج مجدد آمریکا از توافق هستهای، برای مدت دو سال و نیم از تحریمها معاف شوند.
یک منبع سیاسی گفت: آمریکاییها به صراحت به اسرائیل گفتهاند که تا زمانی که ایران به توافق پایبند بماند، حتی پس از خروج احتمالی آمریکا از آن، همان تضمینهای اقتصادی اعمال شود. یعنی ایرانیها متعهد میشوند که حتی اگر رئیس جمهور بعدی آمریکا از توافق خارج شود، تا دو سال و نیم دیگر به اجرای کامل توافق ادامه دهند.