تنش چین و آمریکا به کدام سو می رود؟
همزمان با رسانه ای شدن خبر حذف وزیر خارجه چین آن هم پس از ناپدید شدن یک باره اش، گمانه زنی ها درباره احتمال افزایش تنش میان پکن واشنگتن بالا گرفته است.
به گزارش زنهار به نقل از اقتصاد نیوز : کین گانگ، وزیر خارجه چین که بیش از یک ماه پیش ناپدید شد، روز سه شنبه در اطلاعیه ای کوتاه رسما از سمت خود برکنار شد. کین که پیشتر در قامت سفیر چین در ایالات متحده فعالیت داشت، ژانویه عهده دار این عنوان شد.به باور ناظران او نیز به سان ژائو لیجیان، قربانی کمپین نه به فساد مالی «شی» شد و از همین رو بعید است بار دیگر در سمتی هرچند حاشیه ای در حزب، فعالیتی داشته باشد.
قربانی جدید حزب کمونیست چین
منابع آگاه با استناد به اطلاعاتی می گویند که کین با چالش های امنیتی- سیاسی جدی دست به گریبان است. وضعیت آنقدر بحرانی است که وزارت امور خارجه روز سه شنبه نام «کین» را از تمام ورودی های سایت خود پاک کرد. گفته می شود تا زمان نگارش این گزارش، نام وزیر خارجه ناپدید شده «شی» در برخی از اسناد و صفحات وب خارجی زبان باقی مانده، اما جستجوی نام او به زبان چینی بی نتیجه است. در روزهای اخیر، رسانههای خارجی در کنفرانسهای مطبوعاتی پرسشهایی در مورد کین مطرح کردند؛ پرسش های بی پاسخ. این سوال ها و پرونده مرتبط بدان ها نیز حذف شده است.
آنگونه که سی ان ان نوشته پنج هفته پیش، جهان شاهد دیدار وزرای خارجه چین و آمریکا در پکن بود. با این همه این اشاره ای به این رویداد مهم در وب سایت وزارت خارجه چین نشده و تمام فعالیت های «کین»از پرونده حذف شده است. برکناری ناگهانی«کین» - حتی اگر در یک سیستم سیاسی تک صدایی چون چین رخ دهد - ممکن است نشان دهنده این واقعیت باشد که او قربانی دیگر سیستم بازجویی فراقانونی چین شده، چرا؟ شاید صرفا به دلیل که رفتارش اعضای حزب را درگیر تردیدهای جدی کرد. طبیعتا کنار گذاشتن وزیر امور خارجه چین و مجازاتی که قرار است در انتظارش باشد سیگنالی هولناک برای زیردستانش باشد؛ پیام این است: شما می توانید قربانی های بعدی باشید.
پشت پرده حذف وزیر خارجه چین
فارن پالسی نوشته، حذف چهره ای چون «کین» بسیار مشکوک است. همانطور که انتصاب دوباره وانگ به عنوان وزیر خارجه جهت نشان دادن این واقعیت که سیاست خارجی پکن تغییر نخواهد کرد، معنایی ندارد. پکن شاید تلاش دارد بدین طریق به متحدانش یادآوری کند که مقام های چینی هر دم ممکن است ناپدید شوند، دولت هم به گونه ای برخورد می کند که انگاری چنین چهره هایی وجود نداشته اند. از همین رو هرگونه صحبتی در باب دستاوردهایی که «کین» در طول چند ماه فعالیتش به دست اورد، بی فایده است.
سوالی که ذهن بسیاری را درگیر کرده، این است: «کین» کجاست و چه می کند؟ در چنین شرایطی طبیعتا مقام های رسمی چین نمی توانند بیماری و عدم سلامت «کین» بهانه کنند.شاید بهترین سناریو برچسب اطلاعاتی زدن به این چهره سیاسی است؛ بالاخص آن که «کین» به بریتانیا و ایالات متحده سفر داشت.در چنین شرایطی به واسطه هراس پکن از نفوذ ساختار سیا در چین و آسیب پذیری نهادهای اطلاعاتی پکن در برابر هرگونه دخالت خارجی؛ «کین» ممکن است به عنوان مهره خارجی قلمداد شود؛ مهره ای که اتهامش همکاری با غرب جهت تضعیف ساختار اطلاعاتی پکن است.طبیعتا اگر این سناریو اجرایی شود، روابط واشنگتن و پکن پر تنش تر خواهد شد.
بازیگری که قواعد بازی را نمی دانست!
ناپدید شدن «کین» دراماتیک است، اما تازگی ندارد. وزیر خارجه برکنار شده، بازیگر بزرگ میدان قدرت نبود و طبیعتا نمیتواند آخرین قربانی لیست شی جین پینگ باشد. در چین، وزیر امور خارجه مقام با اهمیتی است، اما مقام نخست محسوب نمی شود. این عنوان حتی از منظر دیپلماتیک نیز؛ عنوانی برجسته قلمداد نمی شود. ناظران به درستی گفتند که در ساختار حزبی، داشتن عنوان حزبی با اهمیت تر از عنوان دولتی است.
این امکان وجود داشت که «کین» بعد از گذشت بازه زمانی به سان اسلافش عنوان حزبی دریافت کند اما او احتمالا بهعنوان یک کارمند کارآمد بهجای داشتن مهارت مبارزه، قربانی نبردهای درون حزبی شد. برخی از تحلیلگران ادعا کرده اند که «کین» از جمله سیاستمدارانی بود که «شی»به شکلی غیر معمول به او علاقه داشت.