عنابستانی: سود خام فروشی به جیب عده‌ای خاص می‌رود

نماینده مجلس شورای اسلامی از رفتن سود خام فروشی متانول پتروشیمی‌ها به جیب عده‌ای خاص خبر داد.

عنابستانی: سود خام فروشی به جیب عده‌ای خاص می‌رود

به گزارش زنهار، علی اصغر عنابستانی نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره اعطای یارانه انرژی به پتروشیمی‌های متانولی و روی آوردن آنها به خام فروشی، اظهار داشت: پتروشیمی‌های متانولی در کشور ما یارانه انرژی گزافی را دریافت می‌کنند و به دلیل همین خوراک ارزانی که دریافت می‌کنند به سمت خام فروشی روی آورده‌اند.

 

گزارش کمیسیون اصل 90 در مورد ارزیابی اثر فعالیت پتروشیمی های متانولی بر منابع بخش عمومی

وی ادامه داد: دلیل روی آوردن آنها به خام فروشی این است که سوخت آنها خیلی ارزان است و با همین فرآیند هم سود بالایی نصیب آنها می‌شود، این یارانه انرژی انگیزه‌ای برای آنها برای توسعه زنجیره ارزش و تولید محصولات با ارزش افزوده بالا باقی نمی‌گذارد.

نماینده مردم سبزوار در مجلس با بیان اینکه این پتروشیمی‌های متانولی محصولات را با قیمت جهانی صادر می‌کنند و یارانه را در جیب خودشان می‌گذارند، گفت: یارانه انرژی از کشور خارج نمی‌شود بلکه سوددهی آن برای دارندگان این متانولی‌ها است. قیمت محصولات پتروشیمی و همچنین متانول بر اساس یارانه در جهان تعیین نمی‌شود و قیمت این محصولات بالا است. این پتروشیمی‌ها یارانه انرژی را محصول سود جویی خودشان کرده‌اند.

عنابستانی تصریح کرد: متاسفانه در ساختار پتروشیمی‌ها خوراک با قیمت یارانه‌ای، انرژی با قیمت یارانه‌ای به آنها تخصیص می‌یابد، در این شرایط حداقل برای مصارف داخلی باید محصول تولیدی یارانه‌ای و پایین به شرکت‌های تواید کننده محصولات پتروشیمی محاسبه شود در صورتی که این چنین نیست.

وی افزود: اما متاسفانه این پتروشیمی‌ها در داخل هم محصولشان را به قیمت جهانی عرضه می‌کنند. این یکی از اشکالات جدی ساختاری ماست. مشکل ساختاری که با ان رو به رو هستیم این است که پتولی پتروشیمی‌های متانولی را در کشور وزارت نفت تعیین کرده‌ایم، در حالی که این مسئله تعارض منافع دارد.

عنابستانی افزود: به لحاظ ساختاری پتروشیمی‌ها باید ذیل وزارت صنعت قرار بگیرند، مثل سایر صنایع. مگر هر صنعتی که خوراک و انرژی‌اش را وزارت نفت تامین می‌کند ذیل وزارت نفت قرار می‌گیرد؟ به عنوان مثال در صنایع بزرگی مثل فولاد بخش عمده انرژی آن را وزارت نفت تامین می‌کند ولی زیر نظر وزارت صمت است.

وی خاطرنشان کرد: بخشی از کارخانه‌های فولاد ما گاز، خوراک آنهاست و انرژی آنها محسوب نمی‌شود ولی با این وجود وزارت نفت کاری به آنها ندارد. چه دلیلی دارد که صنایع پتروشیمی ذیل وزارت نفت تامین شود که در آنجا تعارض منافع شکل بگیرد.

نماینده مردم سبزوار در مجلس تاکید کرد: این تعارض منافع باعث می‌شود که وضعیت پتروشیمی‌های متانولی درست نشود، انرژی ارزان بگیرند، خام فروشی کنند، به قیمت گران محصول خود را بفروشند و اقدام به توسعه زنجیره ارزش خود هم نکنند و سودهای نامتعارف کسب کنند. صنایع  پتروشیمی‌های متانولی هم باید مثل سایر صنایع در حوزه صنعت محسوب شوند.

عنابستانی در ادامه در پاسخ به این سوال که راه کار نهایی برای روی آوردن متانولی‌ها به توسعه زنجیره ارزش چیست؟ گفت: از سوی دیگر باید روند اعطای یارانه انرژی ارزان به پتروشیمی‌های متانولی را منوط به توسعه زنجیره ارزش آنها کنیم تا اقدام به توسعه خود کنند.

وی افزود: متانولی‌ها باید وقتی مشمول یارانه شوند که اقدام به توسعه زیرساختها و توسعه ساختار خود کنند و به صنایع پایین دستی خود توجه کنند. در واقع وقتی آنها زیر نظر وزارت صمت قرار بگیرند خود به خود اعطای یارانه انرژی منوط به توسعه زنجیره ارزش آنها می‌شود، اما چون در حال حاضر محصول تولیدی متانول خودش را به قیمت بسیار بالا به صنایع پایین دستی می‌دهد اصلا زنجیره ارزش شکل نمی‌گیرد.

    دیدگاه شما
    پربازدیدترین اخبار