درخواست غرب برای تجدیدنظر درباره لغو انتصاب بازرسان آژانس
ایالات متحده آمریکا و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان روز دوشنبه با صدور بیانیهای مشترک و تکرار ادعاهای سیاسی درباره مسائل پادمانی علیه برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان، خواستار تجدیدنظر ایران در لغو انتصاب بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدند.
به گزارش زنهار؛ در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد، سفرا و نمایندگان دائم آمریکا و تروئیکای اروپایی نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین ادعا کردند: تصمیم ایران توانایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برای اجرای مؤثر مأموریتهای پادمانی خود تضعیف خواهد کرد. همانطور که مدیرکل آژانس در بیانیه خود تصریح کرده است، تصمیم ایران گام دیگری در جهت اشتباه است و ضربهای غیرضروری به "روابط از قبل تیره شده بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران" وارد میکند.
در بیانیه یادشده با اشاره به پیشرفتهای صنعت هستهای کشورمان ادعا شده است که ایران «عمداً مانع برنامهریزی و اجرای عادی فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت آژانس شده و این در شرایطی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی پرسشهای جدی، طولانیمدت و حلنشدهای در رابطه با مواد و فعالیتهای هستهای اعلامنشده در ایران دارد که بیش از چهار سال است که نتوانسته به آنها رسیدگی کند.»
ایران غنیسازی ۶۰ درصدی را آهسته کرده است
نمایندگان آمریکا و تروئیکای اروپایی با تکرار ادعاهای سیاسی پادمانی، تصمیم اخیر ایران را محکوم کرده و خواستار بازنگری در این زمینه شدند. آنها در بیانیه خود با ادبیاتی خلاف عرف دیپلماتیک ادعا کردند: ایران باید فوراً این تصمیم را لغو کند و به طور کامل با آژانس همکاری کند تا این سازمان بتواند تضمینهایی را ارائه دهد که برنامه هستهای ایران منحصراً صلح آمیز است.
نویسندگان این بیانیه مدعی شدند که توانایی آژانس را برای انجام مأموریتهای راستیآزمایی در ایران پیگیری و بر اساس گزارشهای بیشتری که از سوی مدیرکل آژانس منتشر خواهد شد، پاسخ میدهند.
به گزارش ایرنا، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز شنبه گذشته با صدور بیانیهای از تصمیم ایران برای لغو مجوز فعالیت چند نفر از بازرسان این سازمان در کشور خبر داد. رافائل گروسی اعلام کرد: امروز ایران رسما به ما از تصمیم خود برای لغو مجوز فعالیت چند نفر از با تجربه ترین بازرسان آژانس که برای راستی آزمایی فعالیتهای این کشور ذیل توافقنامه پادمانهای منع گسترش سلاحهای اتمی تعیین شده بودند، خبر داد.
در بیانیه گروسی آمده است: این تصمیم جدید ایران بدنبال اقدام اخیر این کشور مبنی بر لغو مجوز تعدادی دیگری از بازرسان باتجربه آژانس اتخاذ شده است.
در این بیانیه آمده است: این بازرسان جزو باتجربه ترین بازرسان آژانس هستند و دانش منحصر بفرد در زمینه فناوری غنی سازی (اورانیوم) دارند. این افراد فعالیت های راستی آزمایی اساسی در تاسیسات غنی سازی ایران که تحت نظر پادمان های آژانس هستند، انجام داده اند.
براساس این بیانیه، ایران با اقدام امروز خود عملا حدود یک سوم از گروه باتجربه ترین بازرسان آژانس در این کشور را از فعالیت بازداشته است.
گروسی در بیانیه خود آورده است: این اقدام ایران را قویا محکوم می کنم ... و این کار ایران، فعالیت های آژانس در زمینه راستی آزمایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
در همین ارتباط ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به بیانیه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اقدام جمهوری اسلامی ایران در لغو انتصاب چند بازرس با تجربه آژانس، اعلام کرد: اقدام اخیر ایران بر اساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس صورت گرفته است.
کنعانی گفت: متأسفانه سه کشور اروپایی و آمریکا بهرغم تعامل مثبت، سازنده و مستمر جمهوری اسلامی با آژانس، با زیادهخواهی و با هدف تخریب فضای همکاری ایران و آژانس، از فضای شورای حکام برای مقاصد سیاسی خود سوءاستفاده کردند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: ایران پیشتر نسبت به عواقب این گونه سوءاستفادههای سیاسی از جمله تلاش برای سیاسی کردن فضای آژانس هشدار لازم را داده بود.
وی تأکید کرد: اقدام اخیر ایران بر اساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس (INFCIRC ۲۱۴) صورت گرفته است و جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد که کشورهای غربی از سیاست سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کرده و اجازه دهند که این سازمانها فعالیتهای حرفهای و بیطرفانه خود را به دور از فشارهای سیاسی انجام دهند.
کنعانی گفت: البته جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر ضرورت بیطرفی آژانس، به همکاریهای مثبت خود در چارچوب توافقات انجام شده، ادامه خواهد داد.
به گزارش ایرنا، ادعاهای پادمانی درباره فعالیتهای هستهای ایران ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هستهای ایران، در اختیار رسانهها و مقامات آژانس قرار میگیرد. آنچنان که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی چهار سال پیش و در پی خروج آمریکا از برجام ادعای کشف آثار اتمی در مکانهای اعلام نشده در ایران را مطرح کرد و ماجرا توسط رسانهها دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان پیشتر تصریح کرد: ۲۲ سال است که ادعاها (پادمانی) مطرح است و ما صبورانه، شفاف و با تعامل همراهی کردیم تا این موضوع حل شود. وی با بیان اینکه شکلگیری این ادعاهای متاثر از دشمنی، پروندهسازی و اتهامات بیاساس است خاطر نشان کرد: اقدامات جمهوری اسلامی ایران در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) صورت میگیرد.