توافق اخیر آمریکا جایگاه ایران در عرصه بینالمللی را توسعه می دهد
معاون سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران با اشاره به توافق آزادی اموال بلوکه شده کشورمان گفت: جایگاه ایران نسبت به گذشته متفاوت شده و از یک موضع اضطرار و نیازمند به یک موضع بینیاز و مقتدر تبدیل شده است، لذا آمریکا گزینه دیگری را پیش روی خود نمیدید.
به گزارش زنهار؛ مسعود براتی معاون سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص توافق صورت گرفته میان ایران و آمریکا در قالب آزادسازی اموال و داراییهای مسدود شده ایران و همچنین تبادل زندانیان میان یکدیگر، اظهارداشت: باید به این نکته توجه داشته باشیم که توافق هستهای برجام نتوانست تمام تحریم ها و موانع ناشی از آنها را بردارد.
وی با بیان اینکه این موضوع در «تحریمهای بانکی» در زمان برجام به طور جدی وجود داشت گفت: همین موضوع مانعی برای استفاده از درآمدهای ارزی ایران ایجاد کرده بود. در واقع در عین حال که توافق منجر به افزایش فروش نفت ایران شده بود و منجر به این شد که میزان فروش ما به آمار قبل از تحریمها برسد، اما در موضوع استفاده از درآمدهای حاصل از فروش نفت مشکلاتی را داشتیم.
معاون سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران تصریح کرد: با وجود برجام، «ساختار تحریمهای مالی علیه ایران» باقی مانده بود و همانطوری که دستورالعملهای اجرایی برجام به این موضوع اشاره کرده بود، باید در تراکنشهای مرتبط با ایران یکسری احتیاطها را رعایت میکردند تا با تنبیهها و جریمههای آمریکا مواجه نمیشدند.
براتی افزود: در این شرایط هم کُندی در تعاملات بانکی به وجود آمد و هم اینکه تراکنشها به برخی از موارد کمریسک محدود شد. به طور مثال کالاهایی که عمدتاً کالاهای غیرتحریمی بود و نگرانی از بابت نقض تحریمها وجود نداشت.
دیگر تحریم برای ایران تهدیدی اساسی محسوب نمیشود
وی ادامه داد: بنابراین آنچه که ما شاهدش بودیم این بود که سرعت ایجاد منابع ارزی بیشتر از مصرف منابع ارزی بود و این موضوع در یک سالی که که ترامپ از برجام خارج شد (سال ۹۷ الی ۹۸) و تحریمهای نفتی را علیه ایران بازگرداند، برای ما تشدید شد.
توافق اخیر آمریکا با ایران به واسطه تقویت جایگاه ایران در عرصه بینالمللی رقم خورد
معاون سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران بیان کرد: بخش اصلی داراییها و اموال ایران که در کشورهای مختلفی از جمله کره جنوبی دارای مشکلاتی بودند ناشی از همین اتفاق بود و در آن یک سال از زمان اعلام خروج آمریکا از برجام تا اعمال تحریمها این موضوع شدت پیدا کرد.
براتی گفت: دلایل متعددی را میتوان برشمرد که چرا آمریکا حاضر شده است با ایران به توافقی محدود دست یابد که از جمله آن میتوان به شرایط داخلی آن کشور و انتخابات پیش روی آن اشاره کرد.
وی با بیان اینکه «دولت بایدن دستاوردی در خصوص پرونده ایران نداشته» و از این منظر تحت فشار قرار دارد، افزود: این موضوع بیانگر شکستهای دولت آمریکا در قبال ایران است.
معاون سازمان اظهار کرد: همانطور که در مقاله اخیر مجله فارن افرز هم به آن اشاره شده است موقعیت ایران نسبت به گذشته متفاوت شده است و «توانسته بر بخش مهمی از خطرات ناشی از تحریم فائق آید» و دیگر تحریم برای ایران تهدیدی اساسی محسوب نمیشود.
ایران از موضع اضطرار و نیازمند به موضع بینیاز و مقتدر تبدیل شده است
براتی گفت: موضع ایران نسبت به گذشته متفاوت شده است، از یک موضع اضطرار و نیازمند به یک موضع بینیاز و مقتدر تبدیل شده است، لذا آمریکا گزینه دیگری را پیش روی خود نمیدید و توافق محدود با ایران بهترین گزینه آمریکا بود.
معاون سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران ادامه داد: در حوادث سال گذشته آمریکا بر اساس محاسبات خود گمان میکرد که آن حوادث میتواند منجر به تضعیف ایران شود و در نهایت متوجه اشتباه خود شد و صرفاً آمریکا در این مدت زمان را از دست داد.
وی بیان کرد: در گزارشی که یک سال پس از استقرار بایدن «توسط گروه بینالمللی بحران» منتشر شد اینطور گفته شد که بایدن پیشنهاد بسیار سطح پایینی را در ابتدای حضور خود در کاخ سفید به ایران داده بود که نزدیک به ۲ میلیارد دلار از پولهای مسدود شده ایران را آزاد کنند و در مقابل ایران بخش عمدهای از تعهدات هستهای خود را انجام دهد.
درایتی که ایران را قدرتمند کرد
براتی با بیان اینکه این یک واقعیت ثبت شده است، گفت: در نهایت اما دولت بایدن به آنجا میرسد که توافق اخیر با ایران را محقق میکند که این نیز به واسطه تقویت جایگاه ایران در عرصه بینالمللی است.
وی تصریح کرد: در واقع در این بازه زمانی کشور توانست با درایت رهبری معظم انقلاب و تلاش دولت مردمی بر چالشهای مختلف خود فائق آمد، آن درایت هم این بود که کشور پذیرفت باید با فرض ماندگاری تحریمها به مسائل اقتصادی خودش بپردازد و همین باعث شد که زمان را از دست ندهد و لذا جایگاه ایران از این منظر بهبود پیدا کرد.
وی با بیان اینکه با «دیپلماسی فعال در دولت سیزدهم» روابط خارجی خود را هم به طور جدی ارتقا دادیم، تصریح کرد: به اعتراف غربیها جایگاه بین المللی ایران بهتر از گذشته شده و سیاست منزوی کردن ایران در عرصه بینالمللی شکست خورده است. «عضویت در سازمان شانگهای و گروه بریکس» و توسعه روابط با کشورهای همسایه و همسو از مصادیق این دیپلماسی فعال است. بنابراین دیگر آن مختصات سال ۹۹ برقرار نیست و بر همین اساس هم آمریکا موضع خودش را مجبور شده تغییر بدهد.
براتی در پایان خاطرنشان کرد: اما باید این موضوع مورد توجه قرار بگیرد که همواره آمریکا یک منبع تهدید برای ایران بوده است و باید نگاه ما به آمریکا متناسب با این واقعیت باشد.