چگونه با کالابرگ الکترونیک باید خرید کنیم؟
قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که سختافزار جدیدی بنام کالابرگ ایجاد نمیشود، بلکه از زیرساختهای موجود مانند کارتهای بانکی استفاده خواهد شد و در مرحلهای که سامانه تکمیل و اعلام شود، افراد مایل به دریافت کالای ارزان، میتوانند به مکانهای مشخص مراجعه کنند.
به گزارش زنهار؛ محمدصادق مفتح در یک گفتوگوی رادیویی با بیان اینکه تعبیر نادرستی از کالابرگ الکترونیکی شده، اظهار کرد: یکی از طرحهای دولت این است که به جای پول نقد، یارانه را در قالب کالای ارزان عرضه کند تا مطمئن شویم میزان گوشت، شیر و غیره که بر اساس استانداردهای بهداشتی، یک خانواده باید دریافت کند، دریافت کرده است. این یک حلقه تکمیلی پرداخت یارانهها است. اما بعد از اینکه امکانات زیرساختی فراهم شد، به افراد اختیار داده میشود که هم بتوانند به صورت ریال و هم به صورت کالا این یارانه را دریافت کنند.
وی افزاد: یعنی افراد میتوانند به جای اینکه پول را دریافت کنند و مرغ با قیمت بالاتر بخرند، در یک کیلوگرم مشخص به ازای هر نفر کالاهای اساسی را ارزان تر بخرند. این امکان به مرور زمان فراهم خواهد شد. بر این اساس دهک فرد و یارانه تخصیص داده شده به او با کد ملی مشخص میشود. اما چیزی به اسم کوپن بانکی وجود نخواهد داشت. بلکه نظام سبد کالا مبتنی بر کارتهای بانکی که در اختیار مردم هست، اجرا میشود. با این روش بعد از تکمیل سامانه، افراد مایل به دریافت کالای ارزان، میتوانند به مکانهای مشخص مراجعه کنند. این طرح در حال تکمیل است اما فعلا صرفا پرداخت پول مستقیم انجام میشود.
وی همچنین از تشکیل ستادی در وزارتخانه برای برنامه ریزی مراحل تولید شامل تأمین و حمل مواد اولیه به کارخانهها و آمادگی کارخانهها برای تولید ۲۴ ساعته خبر داد و اظهار کرد: این موضوع بهویژه در خصوص روغن نباتی انجامشده اشت. اکنون روغن بهطور گسترده در فروشگاهها موجود است و هر مقدار هم که تقاضای خرید افزایش یابد، آمادگی برای تولید و جایگزینی وجود دارد.
قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی با بیان اینکه هیچ کمبودی در مواد اولیه نیست و بهتبع آن نیز مشکلی در تولید و عرضه وجود نخواهد داشت، تصریح کرد: نظام حملونقل کشور نیز آمادگی حمل این کالاها را دارد. البته خریدهای هیجانی در روزهای نخست اجرای طرح، قابل پیشبینی بود، اما ضرورتی ندارد، زیرا هیچ اختلالی در تولید پیش نخواهد آمد و روند تولید و توزیع استمرار خواهد داشت.
قائممقام وزیر صمت نگرانیها در زمان نوسان قیمتها را طبیعی توصیف کرد و گفت: البته در فاصله خیلی کمی، کسانی که کالا ذخیرهسازی کردهاند با اطمینان از شرایط بازار، تا مدتی در بازار نخواهند بود و از ذخیره خود استفاده خواهند کرد و این موضوع باعث میشود که پس از این استقبال زیاد از خرید، در بازار رکود داشته باشیم و فراوانی کالا بیشتر شود.
مفتح ابراز امیدواری کرد که تا حدود سه روز آینده این هیجان فروکش کرده و بازار آرام شود و گفت: روغن در فروشگاههای زنجیرهای که نظام توزیع متمرکز است موجود است، اما با توجه به اینکه نظام سیستم اصناف، نظام متمرکزی نیست، ممکن است در یک واحد صنفی روغن نباشد. در اصناف نیز در صورت اتمام روغن بهسرعت جایگزینی انجام خواهد شد. چراکه تولید روغن بعد از اعلام قیمت های جدید افزایش یافته و ۲۴ ساعته شده است.
قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی در خصوص اعتراض نسبت به دهک بندی صورت گرفته و دریافت نکردن یارانه جدید از سوی برخی افراد نیز توضیح داد: با توجه به اینکه ارزش یارانه به علت تورم در سالهای گذشته بهشدت کاهش پیدا کرده بود، بخش زیادی از خانوادهها به علت اینکه فکر میکردند رقم یارانه، رقم قابلتوجهی نیست، تغییرات جدید خود را در حدود سه سال گذشته در سامانه درج نکردهاند، اما اکنونکه رقمها اصلاحشده و افزایشیافته، کسانی که از این اصلاح اطلاعات عقبماندهاند، مشتاق هستند که این کار را انجام دهند، بنابراین فشار زیادی به سامانه واردشده است.
مفتح یادآور شد: به همین علت تا سه ماه آینده امکان ثبتنام و ویرایش اطلاعات در سامانه hemayat.mcls.gov.ir وجود خواهد داشت و مبلغ یارانه برای افرادی که اطلاعات آنها تائید شود از روز اول پرداختیها، محفوظ است.
این یارانه به بیش از ۸۵ درصد افراد تعلق میگیرد و تنها به کسانی که در گروه ۱۰ درآمدی قرار میگیرند مبلغ کمتری پرداخت خواهد شد که تشخیص آن هم نیز ملاکهایی از جمله گردش حساب، معاملات انجام شده و غیره دارد.
سامانه ۱۲۴ برای دریافت شکایتهای مردمی از واحدهای صنفی
قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی در مورد نظارت بر عرضه کارخانهها نیز اظهار کرد: از پایان هفته گذشته بهطور ویژه کارخانهها و شبکه توزیع مورد بازرسی قرار گرفت و سه گروه بازرسی مشترک انجام شد و حجم بازرسیها ۱۰ برابر شد؛ همچنین نمایندگانی برای پایش مستمر عرضه کارخانهها، مستقر شدند تا از کار ۲۴ ساعته آنها مطمئن شوند و این کار تا زمانی که بازار آرامش پیدا کند، ادامه خواهد داشت.
به گفته این مقام مسئول مردم میتوانند تخلفات گرانفروشی در غیر از اقلام چهارگانهای که اصلاحات قیمت روی آنها انجامشده را به سامانه ۱۲۴ گزارش دهند و با سازوکار جدید این سامانه که امکان نرمافزاری آن ایجادشده است، شکایات بهصورت مستقیم از طریق سامانه سیمبا به تعزیرات حکومتی منتقل میشود، ضمن آنکه شماره تلفن ۱۲۴ نیز بهصورت شبانهروزی شکایات را دریافت و رسیدگی خواهد کرد.