سیگنال توافق قیمت دلار را در تهران شکست
مساله داراییهای بلوکه شده ارزی ایران در کرهجنوبی موضوع تازهای برای فعالان بازار ارز تهران نیست. همزمان با از سرگیری تلاشها جهت بازگشت به قرارداد هستهای برجام در زمستان 1400، قضیه دلارهای موجود در کره به عنوان یکی از نتایج این نشستها معرفی شد.
به گزارش زنهار، در روزهای پایانی هفته گذشته خبر آزادسازی منابع بلوکه شده ارزی در کرهجنوبی برای چندمین بار منتشر شد. بهنظر میرسد بعد از عراق، اینبار نوبت به حل مناقشه کهنه با کرهجنوبی است. روزنامه نیویورکتایمز نخستین رسانه خارجی بود که خبر توافق بینالمللی جدید ایران را منتشر کرد. به گزارش این روزنامه؛ «ایران و آمریکا بر سر آزادی ۵ زندانی آمریکایی از ایران و آزادسازی ۶ میلیارد دلار از اموال ایران در کرهجنوبی توافق کردهاند.»
به گزارش دنیای اقتصاد، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز ضمن تایید این توافق از انتقال زندانیان آمریکایی از زندان اوین به حصرخانگی خبر داد. نیویورکتایمز نحوه انتقال این داراییها را نیز اینگونه بیان کرده است: «۶میلیارد دلار از اموال ایران در کرهجنوبی به یورو تبدیل شده و به حسابی در قطر منتقل میشود و پس از این انتقال قرار است ایران نیز متقابلا ۵ زندانی را آزاد کند.» گفتنی است که بازار ارز تهران در واپسین معاملات نقدی روز پنجشنبه به روند کم نوسان هفتگی خود ادامه داد و در نهایت با حدود 50 تومان افزایش نسبت به نرخ روز چهارشنبه در رقم 49 هزار و 550 تومان به فروش رسید. اما روند فعالیت این ارز در بازار فردایی به گونه دیگری بود و نرخ دلار فردایی در بازار تعطیل پنجشنبه و جمعه به پلههای انتهایی کانال 48 رسید. بهنظر میرسد این افت قیمت ناشی از تغییر در سمت و سوی انتظارات فعالان، پس از انتشار خبر دلاری بود.
مساله داراییهای بلوکه شده ارزی ایران در کرهجنوبی موضوع تازهای برای فعالان بازار ارز تهران نیست. همزمان با از سرگیری تلاشها جهت بازگشت به قرارداد هستهای برجام در زمستان 1400، قضیه دلارهای موجود در کره به عنوان یکی از نتایج این نشستها معرفی شد. به عقیده کارشناسان اقتصادی از جمله مهمترین اثرات بازگشت این داراییها تحت کنترل بانک مرکزی، میتوان به کاهش فشار از روی بازار داخل و ذخایر ارزی کشور اشاره کرد. اما فارغ از تاثیر عملی این ارقام میلیارد دلاری در معاملات ارزی ایران، انتشار اخبار در این رابطه انتظارات فعالان بازار را نیز دستخوش تغییر قرار میدهد.
در بازار فردایی پنجشنبه و جمعه هفته گذشته فعالان بازار با توجه به همین مطلب اقدام به نرخدهی در سطوح قیمتی پایینتر کردند و اسکناس آمریکایی یک کانال عوض کرد. اما گفتنی است که روند آزادسازی این اموال نیز مانند داراییهای بلوکه شده در عراق با کمک واسطهها صورت خواهد پذیرفت و مستقیم به حساب بانک مرکزی واریز نخواهد شد. علاوه بر آن محدودیتهایی نیز در زمینه استفاده از آنها وجود دارد. عبدالناصر همتی، رئیس کل سابق بانک مرکزی، در ارتباط با آزادسازی غیر مستقیم در صفحه شخصی خود نوشت: «اینکه انتقاد میشود چرا دولت پذیرفته است که منابع ارزی در کرهجنوبی برای خرید کالاهای اساسی و دارو باشد، باید توضیح بدهم که موضوع صرفا مربوط به این دولت نیست. در دولت قبل هم پذیرفته شده بود. چرا که هرگونه توافقی خارج از بر جام، همراه با ادامه تحریمهاست.» حال باید دید که با شروع بازار در نخستین روز کاری هفته جدید روند کاهشی نرخ دلار تداوم خواهد داشت یا قیمت این ارز به کانال 49 هزار تومانی بازخواهد گشت؟