سمهایی که ندانسته هر روز میخورید!
اگرچه به نظر میرسد برخی از مواد غذایی مفید هستند اما بعضی از آنها چنین نیستند.
به گزارش زنهار؛ چند ماده غذایی که ممکن است حاوی مواد سرطانزا باشند یا احتمالاً یکی از علل ابتلا به سرطان محسوب میشوند، به شما معرفی میکنیم.
۱. پاپکورنهای ماکروویوی
شاید تاکنون به این فکر نکردهاید که بستههای کوچک پاپکورنی که به راحتی در ماکروویو آماده میشوند، برای سلامتی مضر هستند؛ اما باید بدانید که این خوراکی محبوب که در ماکروویو آماده میشود، بسیار مضر است.
قبل از هر چیزی در مورد کیسه این خوراکی صحبت میکنیم. طبق مطلب Wikipedia، کیسههای رایج پاپکورنهای ماکروویوی دارای یک ماده شیمیایی به نام perfluorooctanoic acid هستند. این ماده سمی است و در ظروف تفلون نیز وجود دارد. طبق یک تحقیق جدید، این ماده با نازایی در زنان نیز ارتباط دارد. چندین تحقیق در مورد حیوانات آزمایشگاهی و انسانها نشان دادند که قرار گرفتن در معرض این ماده، احتمال ابتلا به سرطان کلیه، مثانه، کبد، پانکراس و بیضه را به شدت افزایش میدهد.
حالا در مورد محتویات این خوراکی ماکرویوی صحبت میکنیم. اگرچه هر تولیدکنندهای از محتویات متفاوتی برای تولید این پاپکورنها استفاده میکند؛ اما بیشتر آنها از روغن دانه سویا که یک محصول به دست آمده از طریق دستکاری ژنتیکی است و یک سری مواد نگهدارنده مانند propyl gallate استفاده میکنند؛ یک ماده شیمیایی که باعث ایجاد مشکلاتی در معده و تحریک پوست میشود.
با این حال، تولیدکنندهها صراحتاً نمیگویند که از محصولات دستکاری شده در ژنتیکشان استفاده میکنند؛ زیرا دولت الزامی برایشان نگذاشته است. حتی اگر از چنین محصولی استفاده نکنند، مطمئن باشید ذرت مورداستفاده، ارگانیک یا طبیعی نیست.
همچنین یک ماده شیمیایی به نام diacetyl در خود پاپکورن به کار میرود که باعث ایجاد بیماریهای ریوی در کارمندان کارخانه تولیدکننده پاپکورن میشود.
۲. میوههای غیرطبیعی
میوههایی که به صورت طبیعی به دست نیامدهاند، حاوی یک سری مواد آفتکش مانند آترازین، thiodicarb، organophosphates و میزان زیادی کود حاوی نیتروژن هستند. آرترازین در کشورهای اروپایی ممنوع شده است. این ماده برای از بین بردن علف هرز به کار میرود؛ اما باعث ایجاد مشکلات جدی در انسان میشود؛ به ویژه در قابلیت باروری انسان.
طبق یک تحقیق که در سال ۲۰۰۹ صورت گرفت، نوزاد زنان بارداری که آب حاوی آرترازین نوشیدهاند، وزن کمتری داشت.
مواد غذایی متعارف نیز میزان قابلتوجهی از این مواد شیمیایی و هورمونهایی که برای رشد بیشتر میوهها و سبزیها مصرف میشود، دارند. سیب احتمالاً بیشتر از سایر میوهها در معرض آفتکشها قرار میگیرد و ۹۸ درصد سیبهایی که آزمایش شدند، این مواد را داشتند. میوههایی که ۹۰ درصد از این آفتکشها رویشان باقی مانده بود عبارتاند از پرتقال، توتفرنگی و انگور.
شستن این میوهها صددرصد آفتکش باقیمانده را از بین نمیبرد.
۳. گوجهفرنگی کنسرو
در واقع بیشتر غذاهای کنسروی موجب نگرانی هستند؛ زیرا محتوای خود قوطی کنسرو خطرناک است. بیشتر این قوطیها از مادهای شیمیایی به نام bisphenol-A ساخته شدهاند. طبق یک تحقیق در سال ۲۰۱۳، این ماده شیمیایی نحوه عملکرد ژنهای مغز موشها را تحت تأثیر قرار داد. حتی سازمان غذا و داروی آمریکا نیز قبول کرده که این ماده مشکلساز است.
گوجهفرنگی به دلیل میزان بالای اسیدی که دارد، بسیار خطرناک است؛ زیرا باعث میشود این ماده شیمیایی از قوطی خارج شده و با گوجهفرنگی ترکیب شود. در واقع میزان این ماده شیمیایی احتمالاً بسیار زیاد است و نباید از این غذاهای کنسروی به کودکان بدهید. به همین دلیل بهتر است از غذاهای کنسروی استفاده نکنید. یا در منزل خودتان غذا بپزید یا از غذاهایی که در شیشه بستهبندی شدهاند، استفاده کنید.
۴. گوشت فرآوری شده
گوشت فرآوری شده چیست؟ فهرست این نوع گوشت دراز است؛ اما محدود به سوسیس، هاتداگ، بیکن، بیشتر گوشتهای آماده مانند سوسیس دودی نمیشود. محققان نویسنده در نشریه BMC Medicine، اظهار داشتند نمک زیاد و مواد شیمیایی در تهیه گوشتهای فرآوری شده مصرف میشوند که برای سلامتی مضر هستند.
طبق این تحقیق، از هر ۱۷ نفر شرکتکننده در تحقیق، ۱ نفر جان خود را از دست داد و افرادی که روزانه ۱۶۰ گرم یا بیشتر گوشت فرآوری شده مصرف میکردند، در مقایسه با افرادی که روزانه ۲۰ گرم یا کمتر از این مواد غذایی میخوردند، در طول ۱۲ سال ۴۴ درصد بیشتر احتمال مرگ داشتند. در این تحقیق که حدود ۱۳ سال طول کشید، افرادی از ۱۰ کشور اروپایی شرکت داشتند.
تمام انواع گوشت فرآوری شده میزان زیادی مواد شیمیایی و نگهدارنده مانند نیترات سدیم دارند که باعث میشود اشتها برانگیز و تازه به نظر برسند؛ اما سرطانزا هستند. گوشتهای دودی نیز به همان اندازه مضر هستند: زیرا در فرآیند دودی شدن، دوده جذب میکنند. درست شنیدید همان دودهای که مواد دخانی دارد.
۵. ماهی سالمون پرورشی
اگرچه به نظر میرسد ماهی یکی از سالمترین مواد غذایی است؛ اما ماهی سالمون پرورشی جزو این غذاهای سالم نیست.
این ماهیهای پرورشی از طریق رژیمهای غذایی غیرطبیعی تغذیه میشوند و دارای مواد شیمیایی، آنتیبیوتیک، مواد آفتکش و مواد سرطانزای دیگر هستند. این ماهیها در محیطهای بسیار شلوغی پرورش مییابند و این امر باعث میشود که ۴ برابر بیشتر شپش دریایی داشته باشند. به این ماهیها مواد شیمیایی داده میشود تا رنگ گوشتشان، صورتی مایل به قرمز باشد.
در حالت عادی گوشت ماهی سالمون همین رنگ است؛ اما به دلیل غذایی که به ماهیهای پرورشی میدهند، این رنگ مشاهده نمیشود. همچنین به دلیل این نوع رژیم غذایی، امگا ۳ کمتری در این ماهیها وجود دارد. علاوه بر این تحقیقات نشان دادند، سالمون پرورشی دارای میزان زیادی جیوه و دیاکسیدهای عامل سرطان هستند.
۶. چیپس سیبزمینی
این چیپسها دارای مزهای خوب و قیمت ارزان هستند؛ اما تأثیر منفی آنها بر روی بدن به لذت خوردنشان نمیارزد.
چربی و کالری این چیپسها زیاد است. همچنین چیپسهای سیبزمینی دارای مزه مصنوعی، مواد نگهدارنده مختلف و رنگ هستند. این خوراکی در دمای بالا تولید میشود و این دما باعث میشود که مادهای سرطانزا به نام acrylamide ایجاد شود که در سیگار نیز وجود دارد.
۷. روغنهای هیدروژنه
تمام روغنهای هیدروژنه گیاهی هستند. روغنهای گیاهی را نمیتوان به صورت طبیعی به دست آورد و باید از طریق شیمیایی از منبعشان خارج شود. سپس تغییراتی روی آنها داده میشود تا موردپسند مشتری قرار گیرد. این روغنها معمولاً بوزدایی شده و رنگ به آنها اضافه میشود تا اشتهاآور باشند.
تمام روغنهای گیاهی دارای میزان زیادی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند. میزان زیاد امگا ۶ باعث ایجاد مشکلات سلامتی مانند بیماریهای قلبی و افزایش سرطانهای مختلف به ویژه سرطان پوست میشود. بدن به میزان متعادلی از امگا ۳ و امگا ۶ نیاز دارد.
روغنهای هیدروژنه برای تولید غذاهای فرآوری شده و حفظ ظاهر این غذاها به مدت طولانی استفاده میشوند. این روغنها بر روی ساختار و انعطافپذیری غشای سلولی انسان تأثیر میگذارند که با سرطان ارتباط دارد.
۸. غذاهای نمکین، شور یا دودی
غذاهایی که با استفاده از نیترات یا نیتریت به عمل میآیند، همانند نگهدارنده یا افزودن رنگ به گوشت هستند. اگرچه نیترات بهخودیخود عامل ایجاد سرطان نیست؛ اما تحت شرایط خاصی این مواد شیمیایی زمانی که داخل بدن قرار میگیرند، به ترکیبات N-nitroso تغییر مییابند. این ترکیبات با افزایش احتمال ابتلا به سرطان ارتباط دارند.
دودی کردن غذاهایی مانند گوشت یا مغزهای میوه باعث میشود تا این غذاها میزان قابلتوجهی از دودهای که از طریق دود ایجاد میشود، جذب کنند. دوده یک ماده سرطانزا است. گوشتهایی همچون بیکن، سوسیس و سالامی میزان زیادی نمک و چربی دارند. غذاهایی که شور میشوند نیز نمک زیادی دارند.
شواهد محکمی وجود دارد که نشان میدهد مصرف این نوع غذاها، به شدت احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و سرطان معده را افزایش میدهد. میزان ابتلا به سرطان معده در جاهایی مثل ژاپن که رژیم غذایی متعارف دارای غذاهای نمکین یا دودی است، بیشتر است.
۹. آرد سفید فرآوری شده
حتماً شنیدهاید که آرد سفید خوب نیست؛ اما نمیدانید که تا چه اندازه برای سلامتی مضر است. اصلاح غلات مواد مغذی طبیعی آنها را از بین میبرد. آسیابها دیگر منتظر نمیمانند تا آرد به مرور زمان سفید شود، بلکه با یک نوع ماده شیمیایی به نام گاز کلر آن را سفید میکنند.
گاز کلر یک محرک خطرناک است که تنفس آن خوب نیست و تنفس میزان زیاد ممکن است مرگآور باشد. آرد سفید در بسیاری از غذاهای فرآوری شده وجود دارد. آرد سفید فرآوری شده دارای میزان زیادی glycemic است که به سرعت سطح شکر و انسولین خون را بالا میبرد. این امر یکی از علل اصلی دیابت است. لازم به ذکر نیست که این امر باعث گسترش سلولهای سرطانی میشود؛ زیرا مستقیماً به سلولها غذا میرساند.
تومورهای سرطانی عمدتاً از شکر خون تغذیه میکنند. با اجتناب از غلات فرآوری شده مانند آرد سفید میتوانید از ابتلا به سرطان در امان باشید یا حداقل جلوی رشد تومورهای سرطانی را بگیرید.
۱۰. موادی که ژنتیک آنها دستکاری شده
این مواد که اغلب GMO نامیده میشوند، غذاهایی هستند که از طریق مواد شیمیایی اصلاح شده و با استفاده از مواد شیمیایی رشد کردهاند.
در یک تحقیق، به موشهای آزمایشگاهی غذاهای GMO به ویژه سیبزمینی که ژن آن دستکاری شده بود، داده شد. تنها در ۱۰ روز اول آغاز این پروژه، سیستم ایمنی همه موشها دچار مشکل و آسیب شد، سلولهای قبل از سرطان رشد کردند و مغزها و کبدهای موشها کوچکتر شد.
طبق تنها تحقیقی که بر روی انسانها در این زمینه انجام شده است، ژنهای خارجی که در این نوع غذاها وجود دارند، به DNA باکتری در سیستم گوارشی انسان منتقل میشوند. متأسفانه تقریباً تمام غلات مانند دانههای سویا، گندم و ذرت از طریق دستکاری ژنتیک به وجود آمدهاند.
۱۱. شکرهای اصلاح شده
این نوع شکر نه تنها باعث کاهش میزان انسولین در خون میشود، بلکه سلولهای سرطانی این ماده غذایی را بیشتر ترجیح میدهند و از طریق تغذیه آن، رشد میکنند.
به نظر میرسد که سرطانها ذائقه شیرینی دارند. این یک واقعیت است. برنده جایزه نوبل پزشکی، German Otto Warburg، در سال ۱۹۳۱ برای اولین بار کشف کرد که تومورها و سرطانها از شکر به عنوان غذا استفاده میکنند و بزرگ میشوند. سلول های سرطانی برای تکثیر ترجیح میدهند از شیرینکنندههای غنی از فروکتوز مانند شربت ذرت که فروکتوز زیادی دارد، تغذیه کنند.
این بدین دلیل است که شربت ذرت توسط سلولهای سرطانی به راحتی و سریعاً سوزانده و مصرف میشود.
به همین دلیل انواع کیک، کلوچه، نوشابه گازدار، آبمیوه، سسها، غذاهای آماده و فرآوری شده که سرشار از شکر اصلاح شده هستند، سرطانزا محسوب میشوند.
۱۲. شیرینکنندههای مصنوعی
بیشتر افراد یا برای کاهش وزن یا به دلیل بیماری دیابت از شیرینکنندههای مصنوعی استفاده میکنند. طبق چندین تحقیق در این زمینه، افرادی که از این نوع شیرینکننده استفاده میکنند، چاق میشوند. همچنین این نوع شیرینکننده تقریباً کمکی به بیماران دیابت نمیکند.
شواهد محکمی وجود دارد که نشان میدهد مواد شیمیایی که در این نوع شیرینکنندهها به کار رفته است، به ویژه اسپرتیم، در بدن به یک سم کشنده به نام DKP تبدیل میشود. زمانی که معده شما این ماده را فرآوری میکند، یک سری مواد شیمیایی تولید میشود که باعث سرطان هستند، به ویژه تومورهای مغزی.
۱۳. مواد غذایی رژیمی
غذاهای رژیمی از جمله غذاهای منجمد یا بستهبندی که با برچسب رژیمی یا کمچرب وجود دارند، دارای اسپرتیم هستند که در مورد قبلی راجع به آن صحبت کردیم. چند تحقیق وجود دارد که نشان میدهند این ماده باعث ایجاد بسیاری از بیماریها مانند سرطان، نقص مادرزادی و مشکلات قلبی است.
این نوع مواد غذایی به صورت شیمیایی فرآوری شده و از محتویات اصلاح شده، سدیم زیاد و رنگهای مصنوعی ساخته شدهاند. هرگز از یاد نبرید که هر چیز مصنوعی، غذای واقعی نیست.
۱۴. گوشت قرمز
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد مصرف گوشت در واقع چیز خوبی است؛ اما به شرطی که به میزان کم و در دفعات کمتر و از گوشت حیواناتی باشد که از علف تغذیه کردهاند.
با این حال، طبق یک تحقیق ۱۰ ساله، اگر هر روز گوشت قرمز بخورید، حتی اگر میزان آن کم باشد، احتمال مرگومیر در اثر سرطان در مردان تا ۲۲ درصد و در زنان تا ۲۰ درصد افزایش مییابد. یک تحقیق دیگر نیز نشان داد که مصرف زیاد گوشت قرمز منجر به سرطان سینه، پروستات و روده میشود.
۱۵. نوشیدنیهای گازدار
طبق یک تحقیق جدید، افرادی که روزانه بیش از یک نوشیدنی گازدار مصرف میکنند، بیشتر در معرض سکته قلبی قرار دارند.
این نوشیدنیها که سرشار از شکر هستند، منبع خالص کالری هستند که باعث افزایش وزن میشود. مصرف بیشازاندازه این نوشیدنیها باعث میشود که دچار التهاب و مقاومت به انسولین شوید. این نوشیدنیها دارای یک سری رنگ و مواد شیمیایی هستند و به همین دلیل باعث ایجاد سرطان میشوند.