خبرهای خوب برای بازنشستگان از یک واریزی در راه مانده

محمد رشیدی خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه یادآور شد: از آذر ماه ۱۳۹۹ تاکنون، مطالبه به حق مناطق جنگی بازنشستگان استان‌های مشمول پرداخت نشده است. این یک دین است که اگر پرداخت نشود، حرام شرعی خواهد بود، زیرا استفساریه آن در مجلس مصوب و ابلاغ شده است، اما از ۲۴ آذر ۹۹ هنوز پرداختی صورت نگرفته است.

خبرهای خوب برای بازنشستگان از یک واریزی در راه مانده

محمد رشیدی در مجلس شورای اسلامی، در تذکری شفاهی ضمن تسلیت به مناسبت حادثه غم‌بار طبس و گرامیداشت سالگرد دفاع مقدس و یاد شهدای انقلاب اسلامی، خطاب به وزیر آموزش و پرورش گفت: با وجود این همه نیروهای ارزشمند از جمله نهضتی‌ها، حق‌التدریسی‌ ها، پیش‌ دبستانی‌ ها، خریداران خدمات، سرباز معلمان و غیرانتفاعی‌ها که سال‌ها با صداقت خدمت کرده‌اند، چرا هنوز به دنبال جذب نیروی جدید هستید؟ چرا از ظرفیت همین نیروها با برگزاری آزمون یا دوره‌های آموزشی استفاده نمی‌کنید؟

نماینده مردم کرمانشاه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی خطاب به رییس جمهور تصریح کرد: حضرت عالی فرمایش کردید، میثاق من با ملت اجرای برنامه هفتم توسعه و سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری است، در برنامه هفتم پیشرفت به همسان سازی حقوق بازنشستگان دستور داده شده است، چرا در این زمینه امسال اتفاقی برای بازنشستگان کشوری، لشکری و تامین اجتماعی نیفتاد، این عزیزان را به طور جدی دریابید چرا که وضعیت معیشت آنها نامطلوب است در حالی که بزرگان جامعه هستند بنابراین تکریم کنید و قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان که مجلس تصویب کرده است را اجرا کنید.

وی خطاب به رییس سازمان برنامه و بودجه یادآور شد: از آذر ماه ۱۳۹۹ تاکنون مطالبه به حق مناطق جنگی بازنشستگان استان‌های مشمول پرداخت نشده است، این دین است که اگر پرداخت نکنید حرام شرعی است چرا که استفساریه در مجلس مصوب و ابلاغ هم شده است، اما از ۲۴ آذر ۹۹ پرداخت نشده است.

این نماینده مردم در مجلس دوازدهم تاکید کرد: سوء مدیریت در استان کرمانشاه باعث شده است که هفته‌ها از آتش سوزی در جنگل ها، منابع طبیعی و مراتع ادامه داشته و هرچه تذکر می‌دهیم هیچ اتفاقی در جهت مهار آتش نمی‌افتد تا جایی که امروز کوه‌ها و جنگل‌های کرمانشاه از فرط آتش در شب همچون روز روشن هستند، بنابراین انتظار می‌رود مسئولان مربوطه به طور جدی ورود کرده و علت آتش سوزی را مشخص کنند، ضمن اینکه باید با مدیرانی که در این حوزه سوء مدیریت داشته‌اند برخورد شود.

حمیدرضا حاج بابایی نایب رییس مجلس شورای اسلامی که اداره صحن را برعهده داشت در این خصوص گفت: لازم است مسئولان ذی ربط در این زمینه مساعدت لازم را داشته باشند و به وضعیت حاضر در مراتع و جنگل‌های کرمانشاه خاتمه دهند.

درمان بازنشستگان تامین اجتماعی باید بر اساس قانون الزام و ماده ۵۴ از صفر تا ۱۰۰ رایگان باشد اما با گذشت بیش از ۳۰ سال این قانون اجرایی نگردیده و همچنان بازنشستگان هزینه های درمانی را از جیب خود پرداخت می‌کنند.

عبدالحمید عبائی حسنی رئیس هیئت مدیره کانون بازنشستگان ومستمری تامین اجتماعی استان خوزستان و بازرس کانون عالی کشور با سید محسن موسوی زاده نماینده مردم شریف اهواز، حمیدیه، کارون و باوی در محل مجلس شورای اسلامی دیدار و در خصوص مطالبات و خواسته‌های بازنشستگان تامین اجتماعی استان خوزستان به بحث و تبادل نظر پرداختند

در این دیدار عبائی ضمن برشمردن مشکلات و دغدغه‌های بازنشستگان تامین اجتماعی استان خوزستان اظهار داشت:

مهمترین مشکل بازنشستگان تامین اجتماعی استان خوزستان معیشت و درمان آنهاست. از ۲۴۵ هزار بازنشسته تامین اجتماعی استان خوزستان ۷۰ درصد حداقل بگیرند،عدم تحقق مطالبات آنان و لاینحل ماندن مشکلات درمانی نارضایتی‌های زیادی در جامعه بازنشسته ایجاد نموده است که انتظار ما از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از جمله نمایندگان استان خوزستان و جنابعالی که نماینده اهواز حمیدیه کارون و باوی و در مرکز استان هستید بسیار بالاست.

وی خاطر نشان کرد: در موضوع اجرای همسان سازی برنامه هفتم توسعه قرار بود ۴۰ درصد این متناسب سازی سال اول برنامه هفتم به بازنشستگان پرداخت گردد اما متاسفانه با گذشت ۶ ماه از سال هنوز در هاله‌ای از ابهام است و نه تنها احکام آن صادر نگردید بلکه معوقات آن هم به فراموشی سپرده شد.

موضوع دیگری که بازنشستگان را زجر می‌دهد تبعیض ناروا در صندوق‌های بازنشستگی لشکری، کشوری نسبت به تامین اجتماعی است همان گونه که استحضار دارید در ماه گذشته یک میلیون تومان علی الحساب متناسب سازی به بازنشستگان کشوری و لشکری پرداخت گردیده اما هنوز به جامعه بازنشسته تامین اجتماعی پرداخت نگردیده است که به نوعی تبعیض و دوگانگی در تخصیص اعتبارات بوده و برخلاف عدالت اجتماعی است.

وی گفت: حق جنگی و بدی آب و هوای بازنشستگان تامین اجتماعی خوزستانی که مربوط به برنامه ششم توسعه است متاسفانه آن هم به گوش فراموشی سپرده شد که این مزایا حق مسلم بازنشستگان ساکن شهرهای درگیر با جنگ در استان خوزستان است که ما در این خصوص صدها جلسه و مکاتبه با مسئولان در مجلس شورای اسلامی و دولت ازطریق کانون بازنشستگان استان خوزستان انجام دادیم اما هیچ گونه نتیجه ای حاصل نگردیده است.

عبایی اظهار داشت: سالیانه افزایش حقوق ما که باید بر اساس ماده ۹۶ و ۱۱۱ تامین اجتماعی که سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص تامین اجتماعی است صورت نمی‌گیرد و همواره تورم دو برابر افزایش حقوق است.

در سال جاری تورم به مرز ۶۰ درصد هم رسید اما افزایش حقوق سالیانه ۲۲ درصد برای سایر سطوح و ۳۵ درصد برای حداقل بگیران در نظر گرفته شد که فاصله زیادی با میزان تورم و افزایش قیمت‌ها داشت.

این فعال بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: درمان بازنشستگان تامین اجتماعی باید بر اساس قانون الزام و ماده ۵۴ از صفر تا ۱۰۰ رایگان باشد اما با گذشت بیش از ۳۰ سال این قانون اجرایی نگردیده و همچنان بازنشستگان هزینه های درمانی را از جیب خود پرداخت می‌کنند.

او گفت: جهت استحضار شما موضوع متناسب سازی منتظر تصویب لایحه دولت در مجلس شورای اسلامی است و معطل مانده که انتظار داریم هرچه سریعتر این لایحه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد تا احکام متناسب سازی در اسرع وقت صادر گردد.

وی با بیان این که جامعه بازنشسته تامین اجتماعی در تمام انتخابات‌ها چه مجلس شورای اسلامی و چه ریاست جمهوری حضور فعال و حداکثری داشته اندو همچنان برای عزت و استحکام نظام در صحنه حضور دارند، گفت: توقع این است که برای رفع مشکلات آنها و تحقق مطالباتشان از طریق مجلس شورای اسلامی و دولت محترم چاره اندیشی و اقدامات فوری و تاثیرگذار صورت گیرد.

به گزارش اندیشه معاصر، در این دیدار سید محسن موسوی زاده نیز اظهار داشت: یکی از اولویت‌های مجلس دوازدهم رسیدگی به مشکلات اقشار مختلف مردم از جمله بازنشستگان محترم می‌باشد و اینجانب نیز تمام تلاش خود را به کار خواهم بست تا مطالباتی که عرض کردید محقق گردد.

او گفت: در راستای توجه به قشر حداقل بگیر با تصویب لایحه دولت در مجلس شورای اسلامی مشکل این قشر آسیب پذیر مرتفع خواهد گردید و ما نمایندگان متعهدیم که برنامه هفتم توسعه که سند چشم انداز نظام مقدس جمهوری اسلامی و سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری است به دقت اجرا و عملیاتی گردد .

وی گفت: بازنشستگان از سرمایه‌های اجتماعی نظام هستند و همه ما باید تلاش کنیم تا رضایت آنان را در ابعاد مختلف جلب نماییم .

موسوی اظهار داشت: جلسات نمایندگان با کانون‌های بازنشستگان تامین اجتماعی باید ادامه پیدا کند و در این جلسات مطالبات بازنشستگان مطرح گردیده و برای حل آنها اقدامات کوتاه مدت و سریع به عمل آید.

واریز ۱ میلیون تومانی همسان سازی برای بازنشستگان

یک میلیون تومان علی‌الحساب همسان سازی حقوق بازنشستگان شهریورماه برای بازنشستگان صندوق‌های کشوری و لشگری واریز شد. این بازنشستگان برای تیر و مرداد نیز هر ماه یک میلیون تومان بابت علی‌الحساب متناسب‌سازی دریافت کردند.

مبالغ یک میلیون تومان علی‌الحساب است و رقم قطعی بعد از محاسبات دقیق هم‌ترازی و صدور احکام حقوقی جدید تعیین می‌شود.

در عین حال، هنوز این مبلغ برای بازنشستگان تامین اجتماعی واریز نشده است؛ کارگران بازنشسته به جز سه میلیون تومانِ پیش از انتخابات ریاست جمهوری، هیچ زمان مبلغی برای علی‌الحساب متناسب‌سازی دریافت نکردند؛ این بازنشستگان می‌گویند نباید در پرداخت‌ها تبعیض حاکم باشد.

تقریبا همه درآمد‌های نفتی صرف پرداخت به کسری صندوق‌های بازنشستگی می‌شود؛ این به معنای آن است که بودجه ایران بدون در نظر گرفتن پرداختی به بازنشستگان غیرنفتی محسوب می‌شود.

برای آنکه درکی از وضعیت بازنشستگان پیدا کنید باید مهم‌ترین صندوق آنان که صندوق بازنشستگی کشوری است را مرور کنیم. این وضعیت ممکن است به مرور به صندوق تامین اجتماعی کارگران نیز برسد.

وضعیت صندوق‌های بازنشستگی به مرحله کامل شکست رسیده است. باید اهمیت این مساله را درک کرد. روندی که روزبه‌روز بیش‌تر می‌شود. کمک دولت به این صندوق بیش از ۸۰ درصد کل منابع مالی و هزینه‌های صندوق بازنشستگی را شامل می‌شود. این میزان حدود ۱۶ درصد بودجه کل کشور (۱۴۰۳) را به خود اختصاص می‌دهد.

صندوق‌های بازنشستگی هنگامی شرایط عادی دارند که در بدترین حالت تعداد افراد شاغل که حقوق آنان شامل کسورات می‌شود، سه برابر افراد بازنشسته باشند که فقط مستمری می‌گیرند. ولی جهت اطلاع بد نیست بدانیم که تعداد بازنشستگان دو برابر حقوق‌بگیران هستند! ۲۰ سال پیش یعنی ۱۳۸۳، تعداد شاغلان دوبرابر بود والان ماجرا کاملا معکوس شده است.

آن زمان دو شاغل کسورات می‌پرداختند و یک بازنشسته مستمری دریافت می‌کرد الان کسورات یک شاغل باید دو بازنشسته را تامین کند که معلوم است نمی‌شود و دولت پرداخت می‌کند.

سرمایه‌های صندوق بازنشستگان نیز عملا در وضعیتی نیست که نیاز‌های آنان را تامین کند و این یکی از شاخص‌های سوءمدیریت در این بازه زمانی طولانی مدت است.

توجه کنیم که نسبت آخرین حقوق فرد شاغل به اولین دریافتی فرد بازنشسته در سال ۱۴۰۲، برابر ۹۳ درصد بوده است و اگر هزینه‌های بیمه درمان را نیز حساب کنیم، عملا ما چیزی به عنوان بازنشسته که هزینه‌های او مستقل از دولت باشد نداریم، همه حقوق‌بگیر دولت هستند و صندوق آنان کمکی به حل مساله نمی‌کند.

البته بازنشستگان در این ماجرا بی‌تقصیر هستند. مشکل این است که آینده ناترازی مالی این صندوق تیره‌تر است و بدتر اینکه ممکن است صندوق‌های دیگر و مهم‌تر از همه صندوق تامین اجتماعی نیز دچار همین وضع شوند. چرا؟ به علت ساختار جمعیتی و تغییرات رشد آن با این وضع مواجه خواهیم شد.

در سال ۱۳۷۵، جمعیت بالای ۶۵ سال کشور فقط ۲.۶ میلیون نفر یعنی ۴/۴ درصد کل جمعیت بودند، در سال ۱۳۹۵، به ۴.۹ میلیون نفر و ۶.۱ درصد رسید. این نسبت در فاصله سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۱۵، یعنی به همان اندازه رشد مشابه دوره قبل به ۱۰.۵ میلیون نفر (۱۱.۳ درصد جمعیت) می‌رسد.

همین آمار برای نشان دادن اهمیت بازنشستگان در دهه آینده کفایت می‌کند. نسبت وابستگی سالمندان ۹.۷ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۱۸.۸ درصد در سال ۱۴۲۰ می‌رسد که به لحاظ نسبت حدود دو برابر می‌شود.

نکته دیگر اینکه میانگین سن بازنشستگی در ایران و در سال ۱۴۰۲ حدود ۵۲ سال است که با توجه به امید به زندگی، بازنشستگان به‌طور میانگین حدود ۲۳ سال مستمری می‌گیرند که اگر وراث آنان را هم اضافه کنیم شاید این عدد به ۳۰ سال مستمری‌بگیری هم برسد. با توجه به این بسیاری از زنان یا دختران بدون همسر می‌کوشند که از این امکان استفاده کنند و ازدواج را در قالب دیگری تداوم دهند.

مشکل دیگری که بازنشستگان با آن مواجه هستند، افزایش هزینه‌هاست. به این معنا که بخش قابل توجهی از آنان همچنان متکفل فرزندان‌شان هستند که هم بزرگ شده‌اند و هم بیکار هستند و هزینه‌های زیادی دارند. از سوی دیگر بازنشستگان اغلب بیماری‌هایی دارند که به نسبت تداوم و درمان آنها هزینه‌بر است. به علاوه افزایش حقوق آنان در سال‌های اخیر تناسبی با تورم نداشته است و این فشار مضاعفی را بر آنان وارد می‌کند. دولت‌ها با تورمی که خودشان پیش‌بینی می‌کنند مستمری‌های آنان را افزایش می‌دهند، در حالی که تورم واقعی بعضا تا دو برابر و حتی بیش‌تر از آن است.

فراموش نکنیم که بازنشستگان چندان در بند اخراج یا قطع حقوق و… نیستند لذا معمولا در طرح مطالبات خود پا به کارتر از سایرین هستند. به عبارت دیگر باید گفت که بازنشستگان ما مشغول کارند. کار در جهت بهبود دریافتی‌های خود.

نکته بسیار مهم این است که تقریبا همه درآمد‌های نفتی صرف پرداخت به کسری صندوق‌های بازنشستگی می‌شود، این به معنای آن است که بودجه ایران بدون در نظر گرفتن پرداختی به بازنشستگان غیرنفتی محسوب می‌شود. احتمالا در آینده نیاز بیشتری به درآمد‌های جدید برای پرداخت مستمری بازنشستگان باشد.

اکنون حدود ۵ درصد جمعیت کشور زیر خدمات و پرداخت‌های صندوق بازنشستگی است و در آینده بیش‌تر خواهد شد. فقط تصور کنید که صندوق‌های دیگر بازنشستگی نیز به همین وضع دچار شود، آنگاه مساله بسیار فراتر از این مشکل خواهد شد./اندیشه معاص

    دیدگاه شما
    پربازدیدترین اخبار