بازگشت تهران و واشنگتن به نقطه صفر

جامعه اطلاعاتی امریکا مدعی است: تغییر دکترین هسته‌ای خطر بلند‌تر شدن صدای حامیان عبور ایران از آستانه گریز هسته‌ای در ساختار تصمیم‌سازی را افزایش داده و تغییر نگرش نخبگان فعلی و آینده ایران در مورد کاربرد سلاح‌های هسته‌ای (ادعایی) را به همراه دارد.

بازگشت تهران و واشنگتن به نقطه صفر

به گزارش زنهار، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه در گفت‌وگویی با رویترز مدعی شد ایران غنی سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص تسریع کرده که نزدیک به سطح تقریبی ۹۰درصد است. همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه ادعایی به کشور‌های عضو تایید کرد که ایران در حال تسریع غنی‌سازی اورانیوم است. به ادعای رویترز یافته‌های نهاد پادمانی این نگرانی را در کشور‌های غربی تشدید خواهد کرد که مدعی‌اند هیچ دلیلی برای غنی سازی اورانیوم به چنین سطح بالایی تحت هر برنامه غیرنظامی وجود ندارد. این در‌حالی است که ایران ادعای این کشور‌ها مبنی بر کاهش آستانه گریز هسته‌ای به عنوان نتیجه این سطح از غنی‌سازی را رد می‌کند. براساس معیار‌های ادعایی آژانس، تهران در حال حاضر به اندازه کافی ماده غنی شده تا ۶۰ درصد خلوص دارد که در صورت غنی‌سازی بیشتر، می‌تواند آستانه گریز هسته‌ای خود را کاهش دهد.

در گزارشی که به ادعای رویترز توسط نهاد پادمانی دراختیار کشور‌های عضو قرار گرفته این ادعا مطرح است که ایران میزان غنی‌سازی ماده‌ای که به دو مجموعه متصل از سانتریفیوژ‌های پیشرفته IR-۶ در کارخانه فردو تغذیه می‌شود را افزایش داده است. این تغییر به این معناست که ایران به‌طور معناداری مقدار اورانیومی را که به میزان ۶۰‌درصد غنی سازی می‌کند، افزایش خواهد داد و این میزان تنها در کارخانه فردو به بیش از ۳۴ کیلوگرم در ماه خواهد رسید.

ایران همچنین در سایت دیگری به نام نطنز، اورانیوم را تا ۶۰‌درصد غنی‌سازی می‌کند. رویترز در ادامه مدعی شد که این گزارش می‌افزاید که ایران باید به شکلی فوری تدابیر سخت تری برای نظارت و بازرسی‌ها را تسهیل کند تا اطمینان حاصل شود که کارخانه فردو برای تولید اورانیوم با سطح غنی‌سازی بالاتر از آنچه ایران اعلام کرده، مورد سوءاستفاده قرار نمی‌گیرد و هیچ انحرافی ادعایی از مواد هسته‌ای اعلام شده وجود ندارد. همزمان لارنس نورمن، روزنامه‌نگار ارشد وال‌استریت ژورنال با انتشار یادداشتی در این نشریه مدعی شد، جامعه اطلاعاتی ایالات‌متحده ضمن هشدار (ادعایی) درباره برنامه هسته‌ای تهران اعلام کرد، خطر انتخاب ایران برای گریز هسته‌ای افزایش یافته است، اگرچه هنوز تهران برای عبور از این مسیر گامی جدی برنداشته است. این گزارش اطلاعاتی (ادعایی) که اواخر پنجشنبه منتشر شد، در بازه زمانی حساسی پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رییس‌جمهور منتخب امریکا رسانه‌ای گشت و هشدار پایتخت‌های غربی درباب برنامه هسته‌ای ایران را تکرار می‌کند.

براساس گزارش (ادعایی) دفتر مدیر اطلاعات ملی، ایران اکنون مواد شکافت‌پذیر کافی برای ساخت بیش از ۱۲ سلاح هسته‌ای (ادعایی) دراختیار دارد. لارنس نورمن در ادامه مدعی شد، ترامپ متعهد شده که پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران را متوقف خواهد کرد و تهدید کرده که فشار تحریم‌ها بر تهران را تشدید می‌کند تا بدین طریق ایران را به مذاکره بر‌سر‌برنامه‌هسته‌ای‌و فعالیت‌های منطقه‌ای‌اش وادارد. آخرین گزارش جامعه اطلاعاتی امریکا در ماه جولای هشدار داد که ایران در حال انجام فعالیت‌های تحقیقاتی است؛ گزاره‌ای که تهران را برای پیشرفت برنامه هسته‌ای‌اش آماده‌تر می‌کند. در گزارش جدید، این نهاد مدعی است ماه آوریل، یعنی زمانی که اسراییل و ایران برای نخستین‌بار رویاروی هم قرار گرفتند، بحث‌ها در ایران در باب ارزش تغییر دکترین هسته‌ای برجسته‌تر شده است. در این گزارش (ادعایی) آمده که چنین گفتمانی در تهران منعکس‌کننده «کم‌رنگ شدن تابوی چند دهه‌ای بحث‌های عمومی در این باره و پررنگ‌تر شدن این تصور است که ایران باید عدم تعادل استراتژیک با دشمنان خود را بازتعریف و اصلاح کند.»

 جامعه اطلاعاتی امریکا مدعی است: «تغییر دکترین هسته‌ای خطر بلند‌تر شدن صدای حامیان عبور ایران از آستانه گریز هسته‌ای در ساختار تصمیم‌سازی را افزایش داده و تغییر نگرش نخبگان فعلی و آینده ایران در مورد کاربرد سلاح‌های هسته‌ای (ادعایی) را به همراه دارد.» آخرین ارزیابی (ادعایی) اطلاعاتی ایالات‌متحده براساس اطلاعات جمع‌آوری شده در ۲۶ سپتامبر، قبل از حمله اول اکتبر ایران به اسراییل و واکنش تلافی اسراییل در ۲۶ اکتبر انجام شد. هفته گذشته، مذاکره‌کنندگان ارشد هسته‌ای ایران با همتایان اروپایی‌شان در ژنو رایزنی کرده و تاکید داشتند که مشتاق تعامل بیشتر هستند. 

با این وجود، مقامات اروپایی درگیر در مذاکرات مدعی‌اند که تهران هیچ ابتکار جدیدی برای محدود کردن برنامه‌های هسته‌ای خود ارایه نکرده و ادعا کردند که تهران برای کاهش نگرانی‌های بین‌المللی درمورد فعالیت هسته‌ای‌اش گام‌های یکجانبه‌ای برنخواهد داشت. همزمان ارزیابی (ادعایی) اطلاعاتی ایالات‌متحده هشدار داد که اگر ایران تحت تحریم‌های اضافی یا فشار دیپلماتیک یا نظامی قرار گیرد، می‌تواند گام‌های خطرناک و در عین حال تازه‌ای برای عبور از آستانه گریز هسته‌ای بردارد. به ادعای نورمن درحالی که این هشدار (ادعایی) در گزارش جولای نیز آمده، نشان از چالش دولت ترامپ در ارتباط با ایران است.

 مقامات تیم ترامپ مدعی‌اند که دولت جدید فشار اقتصادی بر ایران را تشدید خواهد کرد. در عین حال ترامپ ادعا کرده که خواهان درگیری با ایران نیست و به احتمال دستیابی به توافق با ایران اشاره دارد. مقامات ایرانی مدعی‌اند که توسل ترامپ و تیمش به استراتژی فشار حداکثری می‌تواند پایانی بر فرآیند دیپلماسی باشد. در این میان مقام‌های اروپایی در تصمیم‌سازی نهایی برای اعمال مجدد تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران که پس از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با تهران لغو شده، اولین گام‌ها را برداشته‌اند.

 ایران تاکید دارد که اگر فشار‌ها افزایش یابد، قادر است از پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای (ان‌پی‌تی) خارج شود، گزینه‌ای که در گزارش جامعه اطلاعاتی ایالات‌متحده نیز بدان اشاره شده است.

منبع: روزنامه اعتماد

    دیدگاه شما
    پربازدیدترین اخبار